Osuđene ubice Pukanića

Izvor: RTS, 03.Nov.2010, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđene ubice Pukanića

Optuženi za ubistvo Iva Pukanića osuđeni na zatvorske kazne od 15 do 40 godina. Najveća kazna određena Željku Milovanoviću, koji će u zatvoru provesti 40 godina.

Svi optuženi za ubistvo suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića proglašeni krivim. Robertu Mataniću određena je kazna od 33 godine zatvora, Luki Mataniću 16 godina, Amiru Mafalaniju 16, Željku Milovanoviću 40, Bojanu Guduriću 30, a Slobodanu Đuroviću 15 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godina zatvora.

Slobodan Šašić, tužilac u procesu ubicama Ive Pukanića i Nike Franjića, nezadovoljan je visinom kazni dosuđenih šestorica optuženih.

Šašić je najavio da će podneti žalbe na presude koje je izrekla sudija Ivana Kršul, javlja portal nacional.hr.

Tužilac je posebno nezadovoljan visinom kazne dosuđene Slobodanu Đuroviću, i smatra da je dosuđenih 15 godina mala kazna za njega.

Šašić je najavio da će se žaliti i na visinu kazne ostalih optuženih pa očekuje da svima, osim Željku Milovanoviću osuđenom na maksimalnih 40 godina zatvora, kazna bude povećana.

Presudu je, u deset sati, objavila predsedavajuća sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu sudija Ivana Kršul.

Robert Matanić, koji je prema optužnici okupio kriminalnu grupu, osuđen je na 33 godine. Zbog pomaganja u ubistvu, njegov rođak Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni izvršilac Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznela Pukanića, u odsustvu je osuđen na 40 godina. Bojan Gudurić dobio je tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, pošto je trebalo da puca, iz zasede, na Pukanića, ako se eksploziv ne aktivira.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina, zbog optužbi da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo, navodno, platio 1,5 miliona evra. Jociću, Željku Milovanoviću i Zoranu Kuzmanoviću se za isti zločin sudi u Beogradu.

Suđenje u zagrebačkom Županijskom sudu trajalo je devet meseci. Prošli nedelje su iznesene završne reči.

Prilikom izricanja presude sudnica je bila puna, jer je za suđenje vladalo veliko interesovanje javnosti. Zbog toga su u sudnici bile pojačane mere bezbednosti.

Informacije opasne po život

Suđenje optuženima trajalo je nešto manje od deset meseci. Poslednjeg dana suđenja, 27. oktobra, sudija Ivana Kršul najavila je izricanje presude za 3. novembar. Optuženi su izneli svoje završne reči, u kojima su ponovili da nisu krivi za ubistvo i zatražili od suda da ih oslobodi.

Robert Matanić je tvrdio da je Pukanić ubijen, zato što je mogao da razotkrije vrh vlasti i informacije u vezi sa bivšim generalom, sada biznismenom, Vladimirom Zagorcem, koji služi kaznu zbog krađe dijamanata u vlasništvu Ministarstva odbrane.

Pored toga, rekao je tada Matanić, prvi čovek Nacionala raspolagao je informacijama o porodici Hodak, pre svega advokatu Zvonimiru, koji brani ljude iz miljea organizovanog kriminala.

"Mene je i srpska državna služba za bezbednost ispitivala o Ivi Sanaderu i njegovoj povezanosti sa Andrijom Draškovićem i Tinom Bralom", rekao je tada Matanić.

Predstavnik optužbe Slobodan Šašić, tražeći najvišu zakonom predviđenu kaznu, naglasio je da je to ubistvo bilo najnasilniji čin u istoriji Hrvatske i zločin protiv novinarske reči i demokratije.

Tezu da je Pukanić bio tek prvi na listi njihovih ciljeva, optužba je potvrdila i izmenom optužnice u kojoj se pominje i namera ubistva Hrvoja i Novice Petrača, koji služe kaznu zbog otmica sina Vladimira Zagorca.

Pukanić i Franjić su ubijeni 23. oktobra 2008. godine, na parkingu kod zgrade Nacionala, u najužem centru Zagreba, aktiviranjem eksploziva u mopedu kod Pukanićevog automobila. Tada su povređene i dve osobe, a oštećena su i okolna vozila i zgrade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.