Osude zbog skrnavljenja groba

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude zbog skrnavljenja groba

Međunarodni predstavnici na Kosovu osudili skrnavljenje groba Srpkinje na groblju u Gnjilanu. Piter Fejt traži da se udvostruče napori na zaštiti i obnovi srpskih pravoslavnih grobalja.

Međunarodni predstavnici na Kosovu oštro su osudili skrnavljanje groba Živke Jovanović na Gnjilanskom gradskom groblju. Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fajt je rekao da se radi o užasnom rušilačkom činu.

"Šta god da je motiv ovo zaslužuje najjaču moguću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osudu. Takva dela nanose štetu čitavom kosovskom društvu i njegovoj demokratiji", rekao je Fejt, a navodi se u saopštenju iz njegove kancelarije.

Fejt je apelovao na nadležne vlasti da udvostruče napore na zaštiti i obnovi srpskih pravoslavnih grobalja na celom Kosovu.

I Vlada Kosova je oštro osudila taj, kako se navodi "kriminalni akt koji nanosi štetu zajedničkom životu među zajednicama na Kosovu".

"Vlada Kosova ponovo ističe svoje angažovanje na poštovanju prava svih zajednica na Kosovu, posebno Srba, koja su garantovana Ustavom i zakonima", navodi se u reagovanju vlade Kosova.

Dodaje se da je vlada tražila od "kompetentnih organa" da preduzmu sve neophodne mere za rasvetljavanje tog čina i za dovođenje odgovornih ljudi pred lice pravde.

Kosovska policija juče je potvrdila da je oskrnavljen grob žene koja je pre dva dana sahranjena na groblju u Gnjilanu i navela da je istraga u toku.

Porodica Živke Jovanović juče ujutro zatekla je otkopan grob i izvađene stvari iz sanduka, nakon čega je telo prebacila na groblje u selu Koretište, gde je juče ponovo sahranjena.

"Pokojnica je po svojoj poslednjoj želji sahranjena na gornjoj parceli gnjilanskog groblja. To je bila prva sahrana na tom groblju od 1999. godine. Otkopavanjem njenog groba Srbima je upućena jasna poruka da u Gnjilanu ne mogu ni da se sahranjuju", rekao je načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni predstavnici osudili skrnavljenje groba

Izvor: NaDlanu.com, 20.Feb.2010

PRIŠTINA, 20. februara 2010. (Beta) - Međunarodni predstavnici na Kosovu oštro su danas osudili skrnavljanje groba jedne srpkinje na Gnjilanskom gradskom groblju. Međunarodni civilni predstavnik i Specijalni predstavnik EU-a na Kosovu Piter Fajt je rekao da se radi o užasnom rušilačkom činu....

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.