Osude protesta i nova hapšenja u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 30.Dec.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude protesta i nova hapšenja u Crnoj Gori

Situacija nakon usvajanja zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori je uzavrela. Nakon sinoćnh protesta policijski sindikati i institucije osuđuju incidente a Mitropolija crnogorsko-primorska odbacuje odgovornost navodeći da je "sve što se dešava plod činjenja onih koji su prezreli stav crkve".
Sindikat uprave policije u Crnoj Gori osudio je napade na policijske službenike na kružnom toku u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aerodroma Podgorica.

"Apelujemo i na Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da osudi napade na policiju i da pozove građane na mir i da se prestane sa izazivanjem nemira jer nikome ne donose dobro", ističe se u saopštenju.
U međuvremenu su poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Predrag Bulatović napustili sednicu Odbora za odrbanu i bezbednost na kojoj se iza zatvorenih vrata razgovara o hibridnim pretanjama državi.
Mandić je novinarima rekao da na sednicu nijesu došli ni ministar unutrašnjih poslova, ni direktori Uprave policije, prenele su Vijesti.
Usledila su i nova hapšenja zbog protesta građana. Predsednik Uprave za izvršenje krivičnih sankcije Predrag Spasojević je priveden jutros zbog blokade kružnog toka u Spužu.
Protest kome je prisustvovalo više desetina građana organizovan je na petlji kod Stologlava. Na protestu je uhapšen i bivši predsednik Opštine Danilovgrad Milorad Kadić koji je u sudu za prekršaje kažnjen sa 500 evra.
Na saslušanju je zadržan i predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić a na teret mu se stavlja da je bio organizator protesta u Podgorici.
Sinoć su građani, nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom Parlamentu blokirali put u podgoričkom naselju Zeta i kamenovali policiju.
Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici došlo je do incidenata ali je policija naterala okupljene da se raziđu.
Sporni zakon osudio je episopski savet SPC u Crnoj Gori a podršku SPC-u je pružio i Sinod Ruske pravoslavne crkve.
Mitropolija crnogorsko-primorska poručila je da ne prihvata bilo kakvu odgovornost za incidente, navodeći da je sve što se dešava plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog naroda Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.