Izvor: B92, 25.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda kaznjavanja Studija B

Studio B kaznjen je u petak sa 150.000, a direktor i glavni i odgovorni urednik Dragan Kojadinovic sa 70.000 dinara, zbog izjave izrecene u emisiji emitovanoj uzivo 10. januara. Prekrsajnu prijavu podnela je Gordana Milosevic iz Beograda, zbog izjave advokata Ivane Primovic, clana ekspertskog tima Srpskog pokreta obnove za istragu o pogibiji cetvorice clanova te stranke na Ibarskoj magistrali.

"Prvi put je jedan elektronski medij kaznjen za nesto sto je receno uzivo", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ovim povodom Dragan Kojadinovic i ocenio: "To je smrtna presuda elektronskim medijima, jer to prakticno znaci, da ako bi se striktno postovala ova odluka sudije za prekrsaje, i taj nakaradni Zakon o informisanju, da ne treba da bude emisija koje se emituju uzivo". Kojadinovic je govoreci o nacinu na koji je donesena presuda izjavio: "Kada sudija nije prihvatio ovakve nase tvrdnje, mi smo napustili sudjenje nazvavsi ga lakrdijom, i odmah potom je sudija dosao u Studio B sa zahtevom da pregleda video snimak. Njegovi komentari su bili takvi da smo poverovali da ce odbaciti ovu tuzbu, medjutim, kad je otisao, ocigledno nakon nekih konsultacija, on je presudio da se kazni i Studio B i odgovorno lice u Studiju B", izjavio je Kojadinovic.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) je izrazila najostriji protest protiv ponovnog kaznjavanja Studija B po Zakonu o informisanju ukazavsi na to da Zakon o informisanju ne predvidja odgovornost medija za rec izgovorenu u programu koji se emituje uzivo, podsecajuci da je to i bila dosadasnja praksa prekrsajnih sudova, te da je i ministar Srbije za informacije Aleksandar Vucic to vise puta rekao.

"Presuda, koju je izrekao sudija Branislav Grudovic, suzila je ionako ogranicenu slobodu novinarskog rada, jer je urednik osudjen znog reci koje je gost izgovorio u emisiji uzivo", ocenio je NUNS povodom kaznjavanja Studija B. To udruzenje, takodje, ocenjuje da kaznjavanje Studija B "demantuje ministar informisanja Aleksandra Vucica koji je, hvaleci Zakon o informisanju, isticao da se po njemu ne moze suditi zbog onog sto je receno u 'zivom programu'". NUNS je protestovao i zbog kaznjavanja "Vecernjih novosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.