Ostrvo sunca

Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostrvo sunca

Ovog leta odmor smo proveli na Kipru, u Limasolu. Odseli smo u apartmanima i svima bih preporučio ovaj vid smeštaja. Za četvoročlanu porodicu kakva je naša (sestra 10 godina, mama, tata i ja) ovo je bio pravi izbor. Apartmani su opremljeni velikom dnevnom sobom, kuhinjom sa svim pratećim sadržajima, imaju tri spavaće sobe i veliki zajednički bazen. Izolovani su od glavne ulice pa su gosti pošteđeni buke.
Limasol je prelepo turističko mesto i velika luka. Na dohvat ruke bila nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plaža sa sitnim peskom, raznoraznim restoranima, kafićima i prodavnicama. Pošto je preko dana jako sparno a temperature idu i iznad 40 stepeni, šetnju i obilaske ostavite za predveče. Turistička zona grada počinje od Amatus avenije i vodi do Nautičkog kluba. Prelepi kafići, diskoteke, radnje sa suvenirima i razni restorani mame na provod do kasno u noć.

Idealno mesto za kupovinu su Makarijus avenija i Aneksarititas ulica. Moram da spomenem robne kuće Debenams i supermarket Orfanidis koji su odlično opremljeni a cene su povoljne. Robna kuća Džambo je raj za decu. U avgustu su velika sniženja i možete se ponoviti kvalitetnom garderobom za malo novca. Osveženje možete naći na svakom koraku (posebno je ukusan kapućino sa mlekom pomešan sa izmrvljenim ledom). Od hrane preporučujem seftalju i kebab koji su savršenog ukusa. Pekare Zorpas nikako ne zaobilazite: peciva i kolači su odlični.

Od kulturno-istorijskih lokaliteta u Limasolu, značajna je kula u kojoj se Ričard Lavlje Srce oženio Berengarijom iz Navare: nalazi se na kraju grada pored stare luke; u prizemlju je srednjovekovni muzej sa vrlo interesantnom keramikom. Možete da posetite i muzej narodne radinosti u kome su u jednoj prostoriji izloženi stara nošnja i oruđe za rad.

Gradski park sa malim zoološkim vrtom pruža prijatan odmor a vodeni park Fasuri je mesto koje će vas očarati raznim toboganima i mnoštvom bazena.

Svakog dana smo posećivali drugo mesto i uživali u njegovim plažama. U blizini Limasola je plaža Kurion i svi smo se složili da je ona najlepša. Uvek ima talasa, a more je kristalno plavo i čisto. Mesta poput Protarasa i Aja Nape pozivaju vas da uživate u zlatnom pesku i prelepoj boji mora. Posebno je čuven grad Pafos jer je, po grčkoj mitologiji, u njemu rođena Afrodita.

Ako imate vremena, vredi posetiti i neko od lokalnih sela. Mi smo obišli selo Lanja. Očarali su nas mir i tišina, a prelepo rastinje, tradicionalne stare kuće i ljubazni meštani učinili su ovu posetu još interesantnijom.

Naravno, da ne zaboravim posetu glavnom gradu Kipra Nikoziji. Ovo je jedini podeljeni grad u Evropi (posle okupacije turskih snaga pre 30 godina). Ostrvo, kao i njegova prestonica podeljeni su na grčki i turski deo takozvanom zelenom linijom koju godinama obezbeđuju pripadnici Ujedinjenih nacija. Iako je grad sedište vlade, konzulata, ambasada i poslovnih firmi, ovde se može videti mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika, crkava, kao i stara četvrt.

Nadam se da sam uspeo da prenesem bar delić atmosfere sa ovog lepog ostrva. Slike koje smo doneli sa Kipra govore da smo zaista uživali.

Marko
Beograd

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.