Oštrije regulative zbog panamskih papira?

Izvor: VOA, 13.Apr.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrije regulative zbog "panamskih papira"?

Afera “panamski papiri” vjerovatno će dovesti do krivičnog gonjenja ljudi optuženih za finansiranje terorističkih organizacija i pojačati politički pritisak da se pooštre finansijske regulative u Sjedinjenim Državama

Napori da se zaustavi finansiranje terorista su sve efikasniji, ali ne bez kolateralne štete.

Za izvođenje terorističkih napada potreban je novac, da bi se kupili eksplozivi, oružje i finansiralo putovanje. Blokiranje izvora finansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nasilnih ekstremističkih organizacija je ključno za suzbijanje te prijetnje. Teroristi su koristili pojedine kompanije, otvorene u Panami, da bi u tajnosti prebacivali gotovinu između firmi sa skrivenim vlasnicima, zbog čega eksperti navode da bi otkriće „panamskih papira” moglo da dovede do pokretanja novih krivičnih procesa.

“Iz ‘panamskih papira’ smo saznali da su terorističke organizacije otvarale te ofšor kompanije – na primjer Hezbolah”, podsjeća Erik Lober iz organizacije "Mreža za finansijski integritet."

U međuvremenu, u Predstavničkom domu američkog Kongresa održavaju se pretresi o finansiranju terorista, dok zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe kažu da razmatraju nove infromacije. Bivši američki senator Karl Levin smatra da bi oštrija pravila, koja bi zahtijevala da se otkrije identitet vlasnika kompanija, pomogla da se zaustavi finansiranje terorističkih organizacija. Levin je u jednom članku poručio zvaničnicima da ne bi trebalo da protraće političku šansu, koja se otvorila posle oštrih reakcija javnosti zbog skandala.

Članica senatskog Odbora za bankarstvo Elizabet Voren pozvala je Sekretarijat za finansije da sprovede istragu. Eksperti smatraju da strožija pravila otežavaju prebacivanje novca za terorističke operacija, zbog čega teroristi pribjegavaju starijim metodama, koje je međutim teško nadzirati.

"To je veoma problematično pratiti. Postavlja se pitanja kako neko ko mijenja novac u Mogadišu ili Teheranu, dobija tu gotovinu? Da li dolazi u koferima ili je kriju u ofšor firmama u Panami. To je glavni problem za ljude koji pokušavaju da zaustave finansiranje terorista”, smatra Majkl Rubin iz American enterprise instituta.

Međutim, banke zatvaraju račune i legitimnih dobrotvornih organizacija, koje prikupljaju novac za stanovnike ratnih područja, zbog čega one ne mogu da plate osoblje i ostale troškove.

“Došlo je do te tačke da je veliki broj poznatih muslimanskih dobrotvornih organizacija u Sjedinjenim Državama, koje su aktivne u inostranstvu, blizu zatvaranja”, kaže predsednik organizacije "Interaction" Sem Vortington.

Zbog velikog rizika, ali malog profita, banke oklijevaju da sarađujuju sa organizacijama koje rade u konfliktnim područjima poput Somalije. Ne zarađuju mnogo na relativno malim računima dobrotvornih organizacija, dok su u pojedinim slučajevima platile ogromne kazne zbog kršenja sankcija. Sve to je dio veoma rizičnog finansijskog tržišta, koje se brzo razvija.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.