Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre reakcije zbog Glavaša

Zagreb -- Predsednik Hrvatske povodom slučaja Glavaš insitira da se prekine izigravanje zakona jer će to imati trajne posledice po Hrvatsku.

Stjepan Mesić kaže da bi svako dalje politizovanje slučaja Glavaš moglo imati trajne negativne posledice po Hrvatsku i njenu evropsku perspektivu. Mesić u saopštenju navodi i da odmah mora prestati izigravanje zakona i da institucije moraju samostalno da rade posao, bez ikakvih mešanja sa strane.

"Ratni zločin niti ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnost niti zastareva. Individualizacija odgovornosti, odnosno krivice za počinjene ratne zločine, nezaobilazan je preduslov i za normalizaciju stanja u regionu i za skidanje hipoteke kolektivne odgovornosti sa naroda", naveo je Mesić.

"Na Branimiru Glavašu je da pred sudom ospori sumnje na osnovu kojih je otvorena istraga. Ne bude li to mogao, snosiće i mora snositi zakonske posledice", poručio je Mesić.

Mesić je naveo da je neosporna činjenica da su zločini počinjeni i na hrvatskoj strani, i u Osijeku, i da ti zločini moraju biti razrešeni, a zločinci privedeni pravdi.

Glavaš je u subotu pušten iz pritvora uz objašnjenje da mu je zdravlje ozbiljno narušeno i da zbog toga nije u stanju da prati istražni postupak.

Postupak se protiv njega vodi na Županijskom sudu u Zagrebu zbog sumnje da je 1991. u Osijeku naredio likvidaciju dva srpska civila i mučenje tri. Iz istih razloga, privremeno je prekinuta i istraga protiv Glavaša.

Iz vlade bez komentara

Premijer Ivo Sanader odbio je da komentariše puštanje Glavaša iz pritvora i prekid istrage, navodeći da je on na čelu izvršne vlasti i da ne želi da komentariše, niti da utiče na odluke pravosudnih vlasti.

Iz vlade Iva Sanadera su se za sad uzdržali od komentara, dok Večernji list nezvanično saznaje da su u Banjskim dvorima veoma zabrinuti razvojem događaja, koji navodno smatraju za slom pravne države.

Za razliku od Sanaderove vlade, njegovi viđeniji stranački drugovi misle sasvim drugačije i navode da se ništa strašno nije dogodilo i da će se proces nastaviti.

Međutim, u najjačoj opzicionoj stranci SDP-u kažu da je to opasan presedan za vladavinu prava jer je prekinuta istraga i osoba puštena iz pritvora.

"Opasan presedan"

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski ocenio je puštanje Glavaša kao opasan presedan.

"Pozdravljam odluku suda u pogledu spasavanja života pod političkim pritiskom, ali to je opasan i loš presedan jer će sad svako ko je dovoljno odlučan, moći da učini pritvor besmislenim", rekao je Puhovski za Novi list.

Puhovski je problematičnim ocenio i to što je Glavašu dozvoljeno da se vrati u Osijek i zaključio da iza odluke o puštanju iz pritvora i prekidu istrage stoji politički pritisak, a dokaz za tvrdnju da je reč o političkom procesu nalazi u činjenici da on traje 15 godina.

Posebno spornom Puhovski smatra činjenicu da lekari zatvorske bolnice nisu prihvatili obavezu da očuvaju život Glavašu po svaku cenu, podsećajući da je Glavaš kao pritvorenik bio u vlasti države, zbog čega ga je trebalo održavati u životu i protiv njegove volje.

Zahtev za prekid i druge istrage

Advokati Branimira Glavaša istražnom sudiji Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču uputili su zahtev da se prekine i tamošnja istraga za ratni zločin protiv njihovog klijenta.

U istrazi, u javnosti poznatoj pod imenom "slučaj selotejp", Glavaš se tereti da je umešan u likvidaciju šest civila srpske nacionalnosti, koji su 1991. godine ubijeni i bačeni u reku Dravu sa vezanim rukama i selotejpom preko usta.

Advokat Marko Dumančić rekao je da rešenje o tom zahtevu očekuje za nekoliko dana, ali da to "može biti i brže".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.