Oštra reakcija iz Zagreba: Vučić priča o Oluji, a 90- ih držao pušku u ruci

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra reakcija iz Zagreba: Vučić priča o Oluji, a 90- ih držao pušku u ruci

Posle izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je "Oluja" najtužniji dan u srpskoj istoriji, iz hrvatske Vlade stižu oštre reakcije.

Hrvatski mediji navode da je saopštenjem reagovao ministar odbrane Ante Kotromanović, koji je istakao da radikalna retorika nije dobar način komunikacije.

- Komentari osobe koja je ’90. s puškom u ruci posticala sve ono najgore i pozivala na ubistva i mržnju nisu nimalo verodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << krivice i izjednačavanja žrtve i agresora želim jasno da kažem, vrlo dobro znamo ko je bio agresor, a mesta popust Srebrenice i Vukovara najbolje govore ko je bio žrtva. Operacija “Oluja“ je bila legitimna akcija koja je sprečila još jedan masakr koji bi bio mnogo veći od Srebrenice - naveo je Kotromanović.

Prema njegovim rečima, premijer Srbije bi trebalo da više uvažava operaciju “Oluja“.

- Bez nje bi danas vrlo verovatno morao da ode na još jednu komemoraciju i da se izvini za još jedan genocid. Sitne diplomatske igre ne mogu da iskrive istorijske činjenice. Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH. Hrvatska je u poslednjih 20 godina izgradila državu koja ne podstiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše i zato je danas članica EU i NATO. Nadam se da će vođstvo Srbije uvideti da je to jedini put koji vodi napred - zaključuje se u saopštenju Kotromanovića.

Srpski premijer je prethodno rekao da bi Srbija doživela kao uvredu odlazak stranih zvaničnika na vojnu paradu u Hrvatskoj povodom 20. godišnjice “Oluje“.

Ipak, za razliku od svog ministra, premijer Hrvatske Zoran Milanović je reagovao daleko smirenije i rekao da je “Oluja“ praznik za Hrvatsku, kao i da je sporedna stvar ko neće doći na vojnu paradu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.