Oštećene nuklearne šipke u centrali Krško

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2013, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećene nuklearne šipke u centrali Krško

Prilikom remonta u nuklearnoj centrali Krško u Sloveniji otkrivena su oštećenja na šipkama nuklearnog goriva, od kojih je jedna polomljena, rekli su danas predstavnici slovenačke Uprave za atomsku bezbednost. Odlomljeni deo šipke je, naime, pao na dno reaktorskog bazena sa vodom za hlađenje.

Foto: Ilustracija

Direktor slovenačke Uprave za nuklearnu bezbednost Andrej Stritar rekao je novinarima da bezbednost građana nije ugrožena, i da će narednih dana u nuklearnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << centralu Krško doći ekipa francuskih stručnjaka. Oni će uz pomoć podvodnog robota pregledati primarni krug centrale, odnosno njen reaktorski bazen.

 

Stručnjaci će pomoću ove "podmornice" temeljito proveriti da na dnu bazena nije ostao još neki komadić visokoradioaktivnog nuklearnog goriva.

 

Ekološke organizacije Fokus i Grinpis su pre nekoliko dana u posebnom pismu postavile niz pitanja Upravi za nuklearnu bezbednost u vezi sa dešavanjima u nuklearnoj centrali Krško, koja se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom, a izgrađena je u vreme SFR Jugoslavije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.