Oštećena spomen-ploča Ante Bakotića

Izvor: RTS, 25.Feb.2013, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećena spomen-ploča Ante Bakotića

Vandali oštetili spomen-ploču Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja logoraša ustaškog logora smrti Jasenovac, koja je postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sinju.

Napoznati počinioci prošlog vikenda oštetili su spomen-tablu Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja logoraša ustaškog logora smrti Jasenovac u aprilu 1945. godine, koja je postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sinju.

Kako izveštava Slobodna Dalmacija, vandali su se merdevinama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << popeli na visinu od tri metra i uklonili tri od četiri vijka s uglova table, pri čemu je tabla oštećena, ali im nije uspelo da je sruše.

Građani koji su zatekli tablu kako visi zgrozili su se nad vandalskim činom, a policija je obavila uviđaj.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine oštro je osudio vandalski čin, ocenivši da je reč o organizovanom napadu od strane sledbenika fašizma, jer je Ante Bakotić Bako sinonim za antifašizam, piše list.

Bakotić je 1942. uhvaćen u donjem toku Neretve i interniran u Jasenovac. U proleće 1945. godine kad su ustaše počele sistematski da uklanjaju tragove zločina i ubijaju poslednje preostale logoraše, Bakotić je 22. aprila poveo preživelih 1.100 logoraša u proboj.

Slobode se dokopalo samo njih 54, a Bakotić je poginuo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oštećena spomen-ploča vođi proboja jasenovačkih logoraša

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2013

SINJ - Napoznati vandali oštetili su spomen-ploču Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja zatočenika ustaškog logora smrti Jasenovac u aprilu 1945. godine, koja je postavljena na njegovoj rodnoj kući u Sinju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.