Oštećena crkva u Prizrenu, nepoznate osobe pokušale da je zapale

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 11:30

Oštećena crkva u Prizrenu, nepoznate osobe pokušale da je zapale

U blizini vrata pravoslavne Crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, kasno sinoć izbio je požar.

Kako se navodi, osoba koja je prijavila slučaj je ugasila požar "bez pričinjene veće štete", prenosi Kossev. Ta osoba je policiji rekla da su nepoznata lica pokušala da zapale ulazna vrata te crkve u Prizrenu.

Kako se navodi, policijska patrola je po dolasku potvrdila da se oseća miris benzina i da je reč o plastičnoj flaši koja je izgorela.

O slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je obavešten tužilac, koji je preporučio pokretanje slučaja izazivanje opšte opasnosti.

Crkva Svetog Pantelejmona iz 14. veka bila je zapaljena tokom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, a potom je obnovljena.

U Prizrenu je pre sukoba 1999. godine živelo oko 10.000 Srba, a danas ih ima dvadesetak.

U martovskom pogromu spaljene su sve srpske crkve u tom gradu.

Ovim povodom oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Dok Aljbin Kurti Srbima "čestita" Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima. Ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na KiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako ističu iz Kancelarije, sve su ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na KiM, njihove imovine kao i imovine SPC, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.

"Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe. Dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje", ističe se.

Iz Kancelarije dodaju da je nedopustivo da se u 21. veku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti.

"Zato nećemo prestati nikada da apelujemo da se podigne nivo bezbednosti i zaštite verski spomenici SPC koji su zapis trajanja srpskog naroda na prostoru KiM", poručuju iz Kancelarije.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok Kurti "čestita" Vaskrs njegovi ekstremisti pale: Vandali pokušali da zapale srpsku crkvu u Prizrenu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023

U blizini vrata srpske crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu, kasno sinoć je izbio požar koji je ugašen, saopštila je kosovska policija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.