Ostavke direktora poljske TV u znak protesta

Izvor: B92, 02.Jan.2016, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavke direktora poljske TV u znak protesta

Varšava -- Direktori glavnih kanala poljske javne televizije "TVP" podneli su ostavke u znak protesta zbog kontroverznih medijskih zakona.

Zakone je donela vladajuća desničarska partija Jaroslava Kačinjskog koje je poslednjeg dana u prošloj godini usvojio parlament u Varšavi.

Istovremeno, u znak neslaganja i da bi "upozorili sve slušaoce na pretnju po slobodu govora i pluralizam", glavni program poljskog radija emituje od danas samo Odu radosti iz Devete simfonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Betovena i Mazurku Dabrovski, prenosi agencija Ansa.

Prema novim zakonima, sve nadležnosti za imenovanje direktora televizije TVP, Poljskog radija i novinske agencije PAP kao i članova njihovih nadzornih saveta poverene su ministru državnog trezora, a javni konkursi su ukinuti.

Ministar takođe može da ih smeni po svojoj volji, jer su ukinuti precizni uslovi o smenjivanju direktora.

Novi medijski zakoni u Poljskoj su usvojeni uprkos negodovanju evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.