Ostavka predsednika britanskog parlamenta

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka predsednika britanskog parlamenta

Nakon oštrih kritika u vezi sa skandalom oko poslaničkih troškova, predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Majkl Martin podnosi ostavku.

Predsednik Donjeg doma britanskog parlamenta Majkl Martin saopštio je da će se sa tog položaja povući 21. juna, pošto je bio meta oštre kritike u vezi sa skandalom oko poslaničkih troškova.

"Od kako sam došao u ovaj dom, pre trideset godina, uvek sam osećao da je on najbolji kada je jedinstven. Da bih zadržao to jedinstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odlučio sam da napustim položaj u nedelju 21. juna", navodi se u saopštenju Majkla Martina, koji je najviši funkcioner koji podnosi ostavku zbog skandala oko trošenja novca iz budžeta.

Uprkos tradiciji po kojoj britanski poslanici ne kritikuju predsednika parlamenta, u burnoj parlamentarnoj raspravi u ponedeljak, nekoliko poslanika je opisalo predsednika Donjeg doma kao prepreku za reformu pravilnika o poslaničkim troškovima.

Martinu je zamereno da je i sam doprineo ovom velikom skandalu, jer se dugo trudio da od javnosti sakrije kojim su sve troškovima poslanici opterećivali državni budžet, a nije reagovao kada je afera konačno izbila.

Pre Martina suspendovan je bivši ministar poljoprivrede Eliot Morli, koji je tražio 16 hiljada funti za stambeni kredit koji je pre toga već otplatio.

Ostavku je podneo i Endrju Mekej, savetnik britanskog opozicionog lidera Dejvida Kamerona.

Do sada je 20 britanskih poslanika obećalo da će vratiti ranije naplaćene troškove u ukupnoj vrednosti od preko 200 hiljada dolara.

Podnošenjem ostavke Martin će postati prvi predsednik parlamenta koji se povukao sa funkcije nakon 1695. godine, kada je Džon Trevor, zbog primanja mita, bio prinuđen da podnese ostavku.

Odluka Martina o odlasku sa položaja skoro sigurno znači da će se održati dopunski izbori u njegovoj izbornoj jedinici u severoistočnom Glazgovu u Škotskoj.

Prema tradiciji, on će posle ostavke u Donjem domu i dopunskih izbora u izbornoj jedinici u kojoj je prethodno izabran, preći na položaj člana Gornjeg doma britanskog parlamenta, Doma lordova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.