Ostavka predsednice mađarskog parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka predsednice mađarskog parlamenta

BUDIMPEŠTA - Predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili podnela je danas ostavku na tu funkciju, navodeći u obrazloženju lične razloge i želju da doprinese duhovnom jačanju levice u zemlji.

Odlazak s visokog položaja, na kojem se nalazila još od 2002. godine, najavila je 4. jula na kongresu vladajuće Mađarske socijalističke partije (MSP), kojoj pripada od njenog osnivanja.

Najduže na funkciji

Poslanička grupa MSP je predložila da novi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik parlamenta, do narednih izbora u proleća sledeće godine, bude Bela Katona (65), visoki funkcioner te stranke i dugogodišnji poslanik.

Potpredsednik parlamenta Šandor Ležak iz opozicionog Saveza demokratske omladine (Fides) zahvalio je Sili na njenom predanom radu, istakavši da je ona najduže bila na toj funkciji (88 meseci) i jedini je predsednik parlamenta koji se povukao pre isteka mandata od promene društveno-političkog uređenja u Mađarskoj 1990. godine.

Politika traženja konsenzusa

Sili je u svojevrsnom oproštajnom govoru istakla da postoje u životu političara trenuci kada treba i mora da se uzdigne iznad uskih partijskih interesa radi sopstvene savesti i opšteg dobra.

"Uvek sam se držala moralnih normi, borila protiv društvenih nepravdi, štitila one najslabije. Sve vreme sam se, takođe, zalagala za očuvanje nacionalnih interesa Mađara unutar i van granica", dodala je ona.

Dosadašnja predsednica parlamenta je, pored ostalog, osnivač Foruma mađarskih poslanika karpatskog basena, a za razliku od zvaničnog stava MSP uvek je bila za davanje dvojnog državljanstva sunarodnicima u okruženju.

"Kao poslanica ću se do kraja ovog ciklusa baviti temama koje se tiču mađarske nacije i najširih slojeva društva, uverena da politika traženja konsenzusa o bitnim pitanjima nema alternativu. Spremna sam da svima pružim ruku, da za niz stvari potražim saveznike, ponudim im svoje viđenje, ali i ispoštujem njihovo", zaključila je Sili.

Samostalni pogledi i karijera

Pravnica i ekolog iz Barča, naselja na jugu zemlje, gde je rođena 1956. godine, spada u užu grupu osnivača MSP (1989), ali poslednjih godina nije birana u rukovodstvo stranke zbog samostalnih pogleda.

Pre nego što je postala predsednica parlamenta provela je četiri godine kao potpredsednica, a prvi veći politički neuspeh je doživela aprila 2005. kada nije izabrana za predsednika Mađarske.

Vodeći socijalisti su, naime, nju predložili za naslednika Ferenca Madla, ali je koalicioni Savez slobodnih demokrata stao na stanovište da tu funkciju ne bi trebalo da drži partijska, već ugledna ličnost iz neke druge oblasti.

Tako se dogodio apsurd da, zahvaljujući samo tri glasa, prođe kandidat opozicije - Laslo Šojom, raniji predsednik Ustavnog suda Mađarske.

Sili se "opekla" i pre nekoliko meseci u Pečuju, kada je na vanrednim izborima za gradonačelnika izgubila od kandidata Fidesa Žolta Pave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.