Oštar pad Impol Sevala, BELEX indeksi u crvenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 18:12

Oštar pad Impol Sevala, BELEX indeksi u "crvenom"

Slab promet akcija, solidna tražnja za državnim obveznicama i silazni trend indeksa obeležili su prvi trgovački dan na Beogradskoj berzi u ovoj nedelji. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 52,9 miliona dinara (450 hiljada evra) i najvećim delom se odnosi na trgovanje državnim dužničkim hartijama.

Indeks BELEX 15 je zabeležio zanemarljivu negativnu korekciju zaključivši dan na nivou od 800,86 poena, a BELEXlajn je oslabio za petinu procenta na 1.694,08 poena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Najtrgovanija je bila akcija Naftne industrije Srbije koja je ostvarila promet od približno 1,0 milion dinara po prosečnoj ceni od 605 dinara, za oko 0,2 posto nižoj nego na kraju prošle trgovačke sedmice.

Proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa plam iz Vranja se zadržao na cenovnom nivou od 29.000 dinara uz realizaciju iznad 0,7 miliona dinara, dok se običnim akcijama Komercijalne banke trgovalo za 0,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.800 dinara.

Akcije gornjomilanovačkog Metalca su takođe mirovale na ranijem nivou od 1.830 dinara, a isprometovane su za nešto manje od 0,4 miliona dinara, dok su preferencijalne akcije duvanske industrije "Filip Moris" zabeležile trgovanje vredno četvrt miliona dinara po ceni od 7.400 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je registrovala snažan pad vrednosti od čak 8,3 procenta na 3.300 dinara, uz skroman učinak ispod 0,1 milion dinara.

Na MTP tržištu je vredno pomena trgovanje akcijama poljoprivrednog društva Omoljica u iznosu od preko 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.700 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 12,36 posto, u prodaji 24,71 procenat, a u kupovini nisu učestvovali.

Šest serija državnih obveznica, dve dinarske i četiri denominovane u evrima, ostvarile su zajedno promet vredan 49,5 miliona dinara (421 hiljada evra). Gro prometa, u iznosu od 38,4 miliona dinara, odnela je dinarska obveznica RSO20193 s rokom dospeća u avgustu 2032. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.