Oštar duel Klinton i Sandersa

Izvor: VOA, 18.Jan.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštar duel Klinton i Sandersa

Četvrtu debatu kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke obeležila je oštra rasprava o unutrašnjim pitanjima, kontroli oružja i zdravstvenoj zaštiti

Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovali su sinoć u do sada najživljoj debati, tokom koje su sukobili oko unutrašnjih pitanja, poput kontrole oružja i zdravstvene zaštite.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton i senator iz Vermonta Berni Sanders raspravljali >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << su o, kako se ispostavilo, velikom danu za spoljnu politiku predsjednika Baraka Obame. Kandidati su bili oprezni optimisti u pogledu razmjene zarobljenika između SAD i Irana i implementacije iranskog nuklearnog sporazuma.

“Imali smo jedan dobar dan u poslednjih 36 godina i treba nam više takvih dana prije nego što se budemo brže kretali ka normalizaciji odnosa”, rekla je Hilari Klinton.

“Da li bi odnosi trebalo da budu pozitivniji u budućnosti? Da. Da li bi sjutra trebalo u Tehranu da otvorimo ambasadu? Ne”, poručio je Berni Sanders.

O uticaju spoljnopolitičkih pitanja na predsjedničku trku za Glas Amerike je govorio Džon Hudek iz Instituta Brukings .

“Kad god se tokom izborne trke govori o spoljnoj politici, to je dobro za sekretarku Klinton. Ona očigledno ima najveće iskustvo u tom pogledu i najviše joj odgovara da govori o tim pitanjima i njihovoj složenosti”.

Razlike između Klinton i Sandersa, koji su blizu u anketama u saveznim državama gdje se ranije glasa, bile su međutim mnogo izraženije kada je riječ o unutrašnjim pitanjima, poput kontrole oružja.

 “Bezbroj puta je glasao za NRA i lobi koji zastupa pristalice nošenja oružja”, optužila je Klinton Sandersa.

Sanders je pak odgovorio na nedavne napade izbornog štaba Hilari Klinton na svoje prijedloge za zdravstvenu zaštitu.

 “Nećemo ukinuti Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti – ja sam pomogao da se on napiše”.

Takođe je oštro kritikovao veze svog glavnog protivnika sa finansijskom industrijom.

“Ne zarađujem na bankama. Ne dobijam novac za govore od Goldmen saksa”.

Dok se liberalni senator pozicionirao kao kandidat protiv establišmenta, Klinon je istakla svoje iskustvo i veze sa predsjednikom Obamom.

“Kao glavnokomandujući, morate stalno da preispitujete odluke koje donosite. To znam, zato što sam provela mnogo sati savjetujući predsjednika Obamu”.

Bivši guverner Merilenda Martin O’Meli – koji znatno zaostaje za Klinton i Sandersom – pokušavao je da tokom debate dobije podjednako vrijeme za svoje stavove.

Ne možemo da nastavimo da ignorišemo šta drugi govore i proglašavamo sve neprijateljima”.

Na internetu, dvije izjave privukle su pažnju korisnika. Komentar sekretarke Klinton o odnosu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom…

 “Interesantan je”.

I odbijanje senatora Sandersa da napadne bivšeg predsjednika Bila Klintona zbog njegovih nesmotrenih poteza u prošlosti.

“Raspravljaću sa sekretarkom Klinton i guvernerom O’Melijem o problemima s kojima se suočava američki narod, a ne o ličnom ponašanju Bila Klintona“.

Ovo je bila poslednja debata Demokratske stranke prije stranačkih skupova u Ajovi, 1. februara.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.