Ostalo im dragoceno iskustvo

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostalo im dragoceno iskustvo

Mnogo briga, mnogo i problema, poteškoća, afera, zatim puno posla koji je morao biti urađen za malo vremena, a onda pohvale, sve desetke i čestitke za urađeno. Tako je izgledao posao zaposlenih u organizaciji Univerzijade, koja se od 1. do 12. jula održavala u Srbiji, ali koji sada, kad se sve završilo, nemaju zaposlenje.

Za dve godine u Beogradu nije izgrađen ni jedan objekat, renoviran sportski centar ili bilo koji detalj pripremljen za najveću sportsku manifestaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je ikada održana u Srbiji. Onda je došlo do promene rukovodstva, zaposleni su novi ljudi, posao je podeljen, obaveze preuzete, budžeti smanjeni i radilo se punom parom. Najčešće u tri smene. Za šest meseci sve je pripremljeno, ugošćeno je deset hiljada gostiju, odigrano 15 sportova, bez i jednog većeg incidenta, sve u najboljem redu. A za to je neko morao mnogo da radi veoma komplikovane i odgovorne poslove, da uloži mnogo truda i požrtvovanja.

Sada, kad je Univerzijada prošla, gosti zadovoljni otišli, ostale su pohvale i čestitke, a oni koji su se istakli, sada su ostali bez posla.

NATAŠA JANKOVIĆ, pomoćnik direktora Sektora volonteri (29)

Ostvarila sam viziju


Nataša Janković je 2007. godine počela da volontira u Olimpijskom komitetu Srbije. Bila je menadžer volontera na Evropskom olimpijskom festivalu mladih koji je održan u Beogradu 2007. godine, Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama i "Devis kup” meču između Srbije i Australije.

- Od januara 2008. godine počela sam da radim u preduzeću "UB 2009” kao pomoćnik direktora za volontere. Zajedno sa svojim kolegom Damirom Štajnerom, rukovodila sam sektorom Volonteri koji je u jednom trenutku imao više od 100 zaposlenih. Moj posao je bio planiranje, izrada i upravljanje projektom koji je između ostalog podrazumevao animaciju, regrutaciju, selekciju, motivaciju, obuku i operativno rukovođenje 10.000 volontera. Takođe, formiranje sektora Volonteri kao i nadgledanje i koordinacija zaposlenih unutar sektora na poslovima realizacije pojedinačnih projekata - prepričava Nataša Janković svoj posao na Univerzijadi.

Uz dobro rukovodstvo, vizija sektora Volonteri je u potpunosti ostvarena - podignuta je kultura volontiranja u Srbiji, kao i prepoznavanje i vrednovanje volonterskog rada u društvu. Nataša je dobila stipendiju za studije iz oblasti Olimpijskog obrazovanja, ali bi volela da bude deo organizacije nekih sledećih Olimpijskih igara, kao i da razvija kulturu volontiranja u Srbiji.

MILJAN SIMONOVIĆ, Sektor informacione tehnologije (23)

Kompjuterski izazov


Miljan se još od detinjstva zanima za informatiku i kompjutere, a nakon završene "Tehničke škole" računari su postali glavna preokupacija u njegovom životu.

- Pre dve godine sam se prijavio u preduzeću "UB 2009" i primili su me na volontiranje sa potencijalom za eventualno zapošljenje. Učestvovao sam u organizovanju svih takmičenja ispred IT sektora, a posao mi se u to vreme sastojao od postavljanja i održavanja IT opreme i pružanja tehničke podrške korisnicima. U danima kad nije bilo takmičenja, posao mi je bio da se postaram da IT sistem funkcioniše kako treba na četiri lokacije u Beogradu na kojima smo u to vreme imali prostorije. Vremenom je moj trud bio adekvatno nagrađen i bio sam zaposlen na poziciji asistenta za IT opremu. Tada mi je jedno od glavnih zaduženja bilo planiranje tipova i količine IT opreme koja je potrebna za organizaciju ovog događaja, kao i njeno plansko raspoređivanje po sportskim i ostalim objektima - priča Simonović. Iako je imao veliki angažman na projektu Univerzijade Miljan Simonović je priveo kraju i studije na Fakultetu za informatiku i menadžment sa prosekom devet, a ostao mu je još diplomski rad. Trenutno je bez posla, a prihvatio bi bilo koji posao u IT sektoru.

BRATISLAV MILUTINOVIĆ, pomoćnik direktora za objekte (28)

Rešio bauk Univerzitetskog sela


Angažovan je na pro­jektu Uni­ve­rzi­jade od juna 2008. Od tog momenta vodio je podsektor VE2 unutar sektora Objekti, koji je bio zadužen za upravljanje i operacije na svim borilištima.

- Radili smo primopredaju objekata od investitora i opremanje Univerzitetskog sela nameštajem. Opremili smo 14 stambenih objekata, ali i i dva poslovna objekta. Sigurno najveći projekat koji smo uradili je logistika Univerzitetskog sela. Sastojao se od distribucije vode i leda, "housekeeping”, "loundry”, transport unutar Univerzitetskog sela, i još mnogo drugih aktivnosti koje je bilo neophodno realizovati da bi uspešno uradili posao. Osim distribucije vode u Univerzitetskom selu imali smo isti zadatak i u restoranu za ishranu sportista, gde smo svakodnevno hiljadama litara vode i sokova usluživali sportiste - objašnjava Milutinović svoj posao.

Bratislav je završio poslediplomske master studije na Fakultetu organizacionih nauka. U budućnosti bi voleo da nađe neki posao koji će biti na nivou projekta Univerzijade, gde će moći još više da napreduje.

VLADIMIR ĆURČIĆ, PR sektor (27)

Novinari umesto saigrača na terenu


Od svoje devete godine, Vladimir se bavio košarkom. Kao igrač nekoliko evropskih i svetskih klubova, vratio se u Srbiju kako bi završio fakultet i nastavio da se bavi sportom - ovog puta sa druge strane terena. Završio je Akademiju sporta, a zatim i Fakultet za sportski menadžment na univerzitetu "Braća Karić". Volontirao na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, koje mu je donelo mnogo znanja, prijateljstva i iskustva.

- U "UB2009" došao sam krajem 2007. godine i počeo kao volonter u PR sektoru. U PR sektoru bili smo zaduženi da pratimo sve aktivnosti, kako u pripremnim godinama tako i za vreme samog takmičenja, brinući se stalno, da javnost bude upoznata sa svim dešavanjima, velični i značaju ovog svetskog događaja. Moj konkretan zadatak u pripremnom periodu bio je da definišem sve potrebne ljudske i materijalne resurse i postaram se da svi propisani standardi i uslovi budu ispunjeni na samim objektima - priča Vladimir Ćurčić.

DOBRILA BOROJEVIĆ, prevodilac, urednik „Revije UB 2009" (45)

Naučila sam urednički posao


U "Un­iverzijadi 2009” radila je u sektoru odnosa sa medijima.

- Univerzijada je bila posebno i fantastično iskustvo, upoznavanje sa mnogim sportovima koje sam zavolela. Tokom Univerzijade radila sam kao prevodilac u "Reviji UB 2009” koja je izlazila tokom igara, a tiraž je bio oko deset hiljada. "Revija" izašla je u 13 brojeva svakoga dana i kompletno na engleskom. Novinari su tekstove pisali na srpskom, rezultate smo imali tek krajem dana, tako da je naš posao počinjao tek u kasnim večernjim časovima, a u redakciji smo ostajali do kasno u noć. Moj posao bio je da sve tekstove pročitam i odorbim i to je bio možda i najuzbudliviji period. Za mene je posao u "Reviji” bio pravi izazov, mislim da je to jedina novina koja je na engleskom izlazila svakoga dana. Morala sam da savladam sportsku terminologiju, ali sada mnogo više znam o tekvandou, mačevanju, streličarstvu - zadovoljna je svojim učinkom na Univerzijadi Dobrila Borojević.

Dobrila je završila Filološki fakultet, odsek za engleski jezik. Pre Univerzijade je radila u izdavaštvu i u nekoliko stranih firmi u zemlji i inostranstvu. Četiri godine radila je u američkoj firmi u predstavništvu u Budimpešti. Dobrila se trenutno bavi honorarnim prevođenjem i plesom, a traži posao u organizaciji sportskih ili kulturnih događaja u Beogradu, gde može da koristi strane jezike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.