Ostaju bez krova s bolesnom decom

Izvor: Blic, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaju bez krova s bolesnom decom

ČAČAK - Petočlana porodica Beljić-Martać mogla bi uskoro da ostane bez svoje jedine sobice od šest kvadrata. Godinama najavljivano rušenje malene kuće čiji samo mali deo od pre sedam godina koristi ova porodica, najverovatnije će se dogoditi za mesec-dva jer će se na tom mestu graditi višespratnice. Vera Beljić (45) kucala je ovih dana na mnoga vrata, ali nigde nije dobila odgovor gde će se posle rušenja kuće skloniti njena porodica.

U sobici sa jednim prozorom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koju jedva da prodire dnevna svetlost žive Vera Beljić i njen nevenčani suprug Radojica Martać (59), sa troje bolesne dece. Tanja (16) je ometena u razvoju, Spasenija (9) ima epilepsiju, dok je najmlađi Nikola (6) od vlage u kojoj živi od rođenja dobio težak oblik bronhitisa. Sve je u tom sobičku - kuhinja, spavaća soba, dnevni boravak, umesto kupatila - česma u dvorištu i poljski WC. Svakodnevica ove porodice svodi se na trku za osnovno u kući - hranu i lekove. Osim 6.000 dinara koje primaju od Centra za socijalni rad, Martaći dobijaju još oko 8.000 dinara za dečji dodatak i tuđu negu i pomoć za Tanju. Tanja i Spasenija pohađaju Specijalnu školu, dok je mali Nikola uglavnom u kući.

Iako je, priča Vera, lično predsednik Velimir Stanojević obećao da će Nikolu primiti u vrtić, odbijeni su na konkursu.

- Znamo mi da nismo jedini kojima je teško. Ali, pogledajte decu, ne znam gde ću sa njima ovako bolesnim kada nam sruše i ovu malu sobicu koju smo dobili od opštine pre sedam godina na privremeno korišćenje - kaže Vera Beljić koja nigde ne radi jer posla oko troje bolesne dece ima uvek, a Radojica sakuplja sekundarne sirovine.

Vera je u proteklih nekoliko dana pokušala da dođe do predsednika opštine Velimira Stanojevića, ali je, kaže, sekretarica rekla da ne može da je primi i da se obrate Centru za socijalni rad.

- U Centru su mi rekli da oni trenutno ne mogu da nam obezbede nikakav smeštaj, da nemamo pravo da konkurišemo za stanove koji se grade u Košutnjaku, iako je jedan broj stanova predviđen za socijalno ugrožene stanovnike. Ali, pošto nijedno od nas nije zaposleno, ne možemo plaćati ni tu stanarinu. Socijalna radnica nam je rekla da eventualno možemo konkurisati za stan u Mikro naselju, ali da ne znaju kada će ti stanovi moći da se koriste. Plašimo se da ćemo već u aprilu ostati bez i ovo malo krova nad glavom, a nemamo gde - kaže Vera.

Stana Marinković, direktor Centra za socijalni rad, rekla nam je da Centar inače ima određeni broj stanova u svom vlasništvu, ali da su svi trenutno zauzeti.

-Uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija stanova za socijalno ugrožena lica u Mikro naselju u Atenici, ali sve dok se ne usvoji novi pravilnik i ne formira komisija koja će odlučivati o dodeli tih stanova, mi nikome ništa ne možemo obećati - rekla nam je Marinkovićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.