Izvor: Blic, 27.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostaje Ugljanin

Ostaje Ugljanin

NOVI PAZAR - Davno je Ivo Andrić rekao da su male sredine pozornice za velika čuda, a Novi Pazar iz godine u godinu, političkim događajima, potvrđuje ovu Andrićevu misao. U protekla dva meseca u tom gradu su održana dva referenduma za opoziv predsednika opštine, u organizaciji dve izborne komisije i sa dva potpuno suprotna rezultata.

Na prvom referendumu 14. maja, koji je organizovala Opštinska izborna komisija, formirana od strane Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opštine, 98 odsto građana se izjasnilo da želi smenu predsednika opštine Sulejmana Ugljanina, a na drugom referendumu 25. juna, u organizaciji OIK koju je formirao Privremeni organ imenovan od Vlade Srbije, oko 97 odsto od 30.007 izašlih birača bilo je protiv opoziva.

Članovi i simpatizeri partija okupljenih oko Ugljanina nisu izašli na prvi referendum, a partije okupljene oko Rasima Ljajića bojkotovale su drugi referendum održan 25. juna. Obe strane ističu kao legitiman svoj referendum, svoj rezultat i svoju komisiju, a građani vrte glavom i ne znaju šta se dešava.

- Ovo samo kod nas ima. Krivi smo mi sami u Novom Pazara, ali i država koja nas je pustila da radimo šta nam je volja. Ne zna se više ni ko pije ni ko plaća - rekao je 'Blicu' poljoprivrednik Ramo Omerović.

Za Ugljanina i njegovu Listu za Sandžak, kao i za partnere iz Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nema dileme da je drugi proces opoziva legitiman i da Ugljanin ostaje na čelu opštine.

- Svi smo pobedili! Svi su jedinstveni, svi Pazarci, sve nacije. Ja sam najlegitimniji predsednik u zemlji. Podržali su me u Muru, u Požegi, u Deževi, u celom gradu - rekao je Ugljanin.

On je istakao da su 25. juna svi bili jedno, i Bošnjaci i Srbi, DSS i SDA. Više od hiljadu njegovih pristalica Ugljaninu je pevalo pesmu: 'Sulejmane, Sulejmane, ti si naše cveće, ceo Sandžak za tobom se kreće'.

Lider SDP Rasim Ljajić rekao je 'Blicu' da je 'cela stvar završena 14. maja' i da Ugljanin više nije predsednik opštine. Tada je na referendum izašlo 21.188 birača, a za opoziv su glasala 20.883 građana.

- Nikada manje ljudi nije izašlo na izbore nego u nedelju, 25. juna. Ugljanin je naduvao izlaznost, jer je kontrolisao sve biračke odbore. Građani treba da budu strpljivi, da sačekaju formiranje nove vlade i stvari u Novom Pazaru više neće biti ni zamršene ni nejasne - zaključio je Ljajić.

Enes Halilović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.