Osnovne škole po diktatu Ministarstva krše zakon

Izvor: Blic, 01.Apr.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovne škole po diktatu Ministarstva krše zakon

BEOGRAD - Od roditelja osnovnih škola i ove godine traže se poverljive informacije o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, bračnom stanju, socijalnom statusu i stručnoj spremi, a iako to nije po zakonu, u školama kažu da im je tako naložilo Ministarstvo prosvete. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izjavio je da će se povodom ovog problema uskoro sastati sa Žarkom Obradovićem.

Prema rečima Rodoljuba Šabića, u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko dana javili su mu se roditelji nekoliko beogradskih osnovnih škola. Svi do jednog su imali pritužbu na ovakvo ponašanje i prikupljanje veoma ličnih podataka. On je naima objasnio, da niko nema pravo, da u školi traži podatak od roditelja kojoj naciji pripadaju, koliko zarađuju i da li su u braku ili razvedeni.

Problem je, kaže Šabić, što ovo nije ništa novo, i da su u školama ovakve podatke tražili i ranijih godina. Zato se i prošle godine sastao sa Žarkom Obradovićem, ministrom nauke i prosvete i zatražio da se da se sa prikupljanjem ovakvih podataka prestane.

- Prošle godine smo razgovarali i on je prihvatio moj predlog da se prekine sa prikupljanjem ovakvih podataka, koje nije po zakonu i Ustavu Srbije. Jedno vreme su u školama prestali da traže ovakve informacije, pa su ponovo počeli - kaže Šabić i dodaje da ovako lični podaci u bazu podataka mogu da se prikupljaju samo na osnovu lične saglasnosti i zakona o prikupljanju ovakvih podataka, koji u Srbiji ne postoji.

U zakonu bi između ostalog, trebalo da stoji koje srvhe se obavlja prikupljanje podataka, u kom obimu i koju formu treba da ima takva baza.

- Mi međutim, taj zakon još nemamo. Zato prikupljanje ovakvih podataka nije legalno i može veoma lako da bude zloupotrebljeno. Dakle, na kom god formularu da se traže bilo kakvi podaci, jedinstveni matični broj, bračno stanje možete da date samo ako ste saglasni i na to ne može niko da vas primora - kaže Šabić.

Žarko Obradović

Da se ovakve baze podataka zaista i prave u osnovnim školama potvrdili su za naš list i u OŠ "Radojka Lakić". Planinka Mihajilović, pedagog ove škole kaže da ovakve podatke, koji se prikupljaju u elektornskoj formi od škola traži Ministarstvo nauke i prosvete.

- Podatak o nacionalnoj pripadnosti nam zahteva Ministarstvo nauke i prosvete, kao i sve ostalle, koji se prikupljaju u elektornskoj formi. Ako se na ovaj način krši zakon o poverljivim informacijama, onda se on krši već 30 godina - kaže Mihajilović.

Da se ovde radi o kršenju zakona, za naš list je potvrdila i Radmila Dodić, predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola.

- Znam da su se ranijih godina pravili ovakvi spiskovi. To je kršenje ljudskih prava i ima elemente zloupotrebe službenog položaja - kaže Radmila Dodić.

U Ministarstvu nauke i prosvete za naš list nisu hteli da odgovore na pitanja zbog čega i u koje svrhe se traže ovako poverljive informacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.