Osnovci prošli, Žarko mora da padne

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci prošli, Žarko mora da padne

- Komandnu odgovornost ne priznajem. Ta reč se prvi put čula u Hagu. Priznajem jedino odgovornost za činjenje ili nečinjenje, a mi smo učinili sve što je trebalo da učinimo - kaže Zoran Kostić, predsednik upisne komisije Ministarstva prosvete. Ni on, ni ministar Žarko Obradović, niti bilo ko drugi iz Ministarstva, ne prihvata odgovornost za to što je mala matura poništena.

- Nema razloga da ministar podnese ostavku. Sve što se desilo, desilo se van Ministarstva prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i sve što je trebalo da učinimo, mi smo učinili. Poslali smo krivičnu prijavu, dostavili sve tražene podatke, a MUP je efikasno i brzo došao do počinilaca - odgovara Kostić na pitanje da li oseća bar moralnu odgovornost i da li ministar, nakon poništavanja bodova sa mature, treba da podnese ostavku.

Ministar Žarko Obradović ni juče nije bio dostupan za komentar, a čak nije prisustvovao ni zasedanju komisije koja je odlučila na koji način će se vršiti bodovanje za upis u srednje škole. Đaci su, po svemu sudeći, bez potrebe bili izlagani stresu prethodnih dana jer se ništa od onoga što su uradili na testovima iz srpskog i matematike neće računati za dalje školovanje.

Bodovanje na osnovu uspeha

Bodovi za upis u srednju školu računaće se tako što će se uspeh od šestog do osmog razreda množiti sa četiri. Bodovaće se i nagrade sa takmičenja. Za međunarodne uspehe za prvo mesto dobija se 20 bodova, za drugo 18, a za treće 14 bodova. Za uspeh na republičkim takmičenjima dobija se osam bodova za prvo, šest za drugo i četiri boda za treće mesto. Ukoliko je učenik osvajao više nagrada iz nekog predmeta, računa se samo ona koja nosi najviše bodova. Ako je uspehe postizao iz više predmeta, sabiraju se bodovi za sve premete.

Kada više kandidata ima isti broj bodova, prednost imaju nosioci diplome „Vuk Karadžić“...

Svih 12 članova komisije jednoglasno je donelo odluku da se pri upisu računa samo uspeh od šestog do osmog razreda. Oni koji su vredno učili za maturu, snosiće najveće posledice budući da se sada nalaze u potpuno istoj poziciji kao i đaci koji su pokušavali da se provuku na prevaru.

Roditelje najviše brine činjenica da će sada sve zavisiti od toga kakve je škola imala kriterijume i da li je bila od onih koje “štancuju” vukovce i odlikaše.

A i ko može da garantuje da se ista priča neće ponoviti sledeće godine.

- Vodićemo računa gde se i kako štampaju testovi, koliko dugo se štampaju, sve mere predostrožnosti biće pooštrene - bilo je sve što je juče mogao da garantuje Zoran Kostić.

Ministru Obradoviću za ostavku nije dovoljno ni to što je ovo već druga godina zaredom kako se dešava peh sa malom maturom. I prošle godine mogle su da se kupe sve tri kombinacije testa iz matematike, koje samo u nekim detaljima nisu bile identične originalima.

Ljušić: Imamo i druge podatke

Radoš Ljušić, direktor “Službenog glasnika”, juče je prvo odbio da govori za “Blic” jer mu se, kako je rekao, “ne sviđa na koji način pišemo o njemu”.

- Niste korektni. Ali, reći ću vam da mi imamo neke drugačije podatke od policije. Čim se završi istraga, sazvaću konferenciju za štampu i sve javno ispričati - rekao je Ljušić za naš list.

Pretpostavljalo se da je test procurio iz procesa štampanja, tako što je neko fotografisao mobilnim telefonom.

Policijska istraga nije pronašla krivce, ali se u sadašnjoj istrazi ispostavilo da ih je krala ista osoba, Z. N. iz štamparije “Službenog glasnika”.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je još rano govoriti o odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića u vezi sa aferom oko maturskih testova iz matematike i srpskog i da će o tome bii reči posle 28. juna, kada na dnevni red dođe rekonstrukcija vlade.

Aleksandar Vučić je, gostujući na Televiziji B92, na pitanje da li je afera “testovi” jedan od najvećih skandala i da li smatra da ministar obrazovanja Žarko Obradović treba da podnese ostavku, rekao da se slaže sa tom ocenom, ali je i naglasio da će stav o ministru preneti premijeru Ivicu Dačiću, koji je i lider Socijalističke partije Srbije (SPS). Vučić je rekao i da je ostavka pitanje ličnog odnosa prema odgovornosti i da ne može da odgovara u tuđe ime.

Saslušano više od 50 ljudi

Testove za prijemni ispit iz srpskog i matematike na tržište je izbacio sin Dragane D. (45), prijateljice osumnjičenog knjigovesca „Službenog glasnika“ Zorice M. (44), saznaje “Blic”.

Zorica M. koja je osumnjičena za krađu testova, odnela ih je svojim prijateljima, čija su deca polagala prijemni ispit.

- Testove je dala Dragani D., kao i prijateljima Željku C. (48) i Nenadu M. (44). Ukradeni testovi su i nađeni u stanu Željka C. - kaže za “Blic” izvor iz MUP-a Srbije.

On navodi da su osumnjičena Zorica M., kao i troje njenih prijatelja saslušani u policiji.

- Zorica M. tvrdi da nije imala nameru da napravi ovakav skandal, da nije želela ni da profitira na prodaji testova, već da je samo želela da pomogne prijateljima čija su deca polagala prijemni ispit - kaže naš izvor i navodi da je protiv Zorice M. juče podneta krivična prijava za krađu. Prijava je podneta u redovnom postupku, što znači da osumnjičena Zorica nije uhapšena, niti joj je određen pritvor.

Prijave su juče podnete i protiv njenih prijatelja, kojima je dala testove, a koji se sumnjiče za prikrivanje krađe. Ni oni nisu uhapšeni.

- Željko C., u čijem su stanu nađeni ukradeni originalni testovi, tvrdi da ih je iskoristio samo za svoje dete - kaže naš izvor i navodi da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je testove u promet pustio sin prijateljice Dragane D. Protiv njega, međutim, neće biti pokrenut nikakav postupak budući da je još maloletan.

U istrazi na razotrivanju kako su testovi dospeli u javnost, policija je do sada saslušala više od 50 osoba. Saslušano je dvadesetoro dece koja su imala testove pre polaganja ispita, zaposleni u „Službenom glasniku“, kao i vlasnici i radnici fotokopirnica u kojima su deca kopirala sporne testove. [T. M. S.]

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.