Osnovci od petka na raspustu

Izvor: Studio B, 11.Jun.2012, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci od petka na raspustu

Učenici od prvog do sedmog razreda osnovnih škola u Srbiji raspuštaju se u petak, 15. juna.

Ranijim školskim kalendarom bilo je predviđeno da se drugo polugodište za osnovce završi 8. juna, ali će trajati do 15. juna zbog izgubljenih pet nastavnih dana tokom vanredne situacije u februaru.

Za srednjoškolce koji nisu učenici završnih razreda, školska godina trebalo je da traje do 15. juna, ali će trajati do 22. juna.

Osmaci su već na raspustu, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ih 18. i 19. juna očekuje polaganje "male mature". Rezultati male mature boduju se za upis u srednju školu. Testovi se polažu u matičnim osnovnim školama.

Test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika polagaće se 18. juna od 10 do 12 sati. Test iz matematike će se polagati dan kasnije, 19. juna, od 10 do 12 sati. Ove godine će oko 78.000 učenika završiti osnovno obrazovanje i svi će izaći na završni ispit, bez obzira na to da li žele da nastave školovanje.

Na završnom ispitu će struktura zadataka biti drugačija nego prošle godine - 25 odsto zadataka će biti poznato, iz već objavljenih zbirki, 25 odsto će biti sa izmenjenim redosledom odgovora, ili izmenjenim brojevima, a 50 odsto biće nepoznato.

Za upis u srednje škole bodovaće se uspeh u prethodnom školovanju, maksimum 60 bodova, rezultati sa takmičenja, kao i rezultati na završnim ispitima (20 bodova je maksimum za maternji jezik i 20 za matematiku).

Budući srednjoškolci popunjavaju listu od 20 željenih škola, a obrasci, prijave i liste nalaze se u konkursu, koji će od sutra biti u prodaji.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Najteže do mesta u medicinskim školama

Izvor: Danas, 12.Jun.2012, 19:03

Oko 78.000 učenika koji su završili osmi razred polagaće u ponedeljak 18. juna završni ispit iz srpskog jezika, a u utorak, 19. juna će rešavati zadatke iz matematike, u svojim osnovnim školama. Testiranje će trajati od 10 do 12 sati, a preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 21....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.