Osnovci iz Banje Koviljače položili ispit iz humanosti

Izvor: RTS, 19.Jan.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovci iz Banje Koviljače položili ispit iz humanosti

Učenici nižih razreda Osnovne škole u Banji Koviljači više puta su položili ispit iz humanosti, najpre pomažući svojim drugarima iz odeljenja, ali i deci iz migrantskih porodica koja sa njima idu u školu. U nameri da im se zahvale, meštani Koviljače i bivši učenici te škole organizovali su priredbu u okviru koje su najmlađim herojima dodelili poklone.
U vreme kada je vršnjačko nasilje u školama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve prisutnije, pojavili su se oni. Deca kod kojih je drugarstvo na ceni. Deca koja se međusubno ne razlikuju po materijalnom statusu, već koja dele sa onima koji imaju manje od njih.

"Mi, odnosno naša škola, stalno učestvujemo u nekim akcijama da pomognemo drugima i ja bih želela kada porastem da isto tako pomažem deci kojoj treba pomoć", kaže Jana Vulović iz Banje Koviljače.
Gotovo sve humanitarne akcije koje su u školi pokrenute bile su, kažu, na inicijativu najmlađih đaka, nakon čega su se priključili zaposleni, ali i meštani. Novac su prikupljali za školski pribor, obuću i odeću, ali i za drugare kojima je bila neophodna zdravstvena pomoć.
"Naša je škola prepoznatljiva što se tiče humanitarnih akcija, to nam je prešlo u tradiciju, više godina to radimo, skupljamo pomoć primera radi učenicima koji su malo slabijeg imovnog stanja, za maturske večeri ili udžbenike, ekskurzije, topli obrok", objašnjava Dragan Gavrić, direktor OŠ "Vera Blagojević".
U nameri da malim herojima odaju priznanje, meštani Banje Koviljače bili su složni, a svoj doprinos dali su i bivši učenici osnovne škole u tom mestu.
Dragan Jagodić, veroučitelj, kaže da su svi uzeli vrlo rado učešće u ovoj akciji.
"Ustvari su potvrdili ono što smo mi deci govorili, često ta ocena nije toliko bitna, već je bitno ono u kakvu ćemo osobu izrasti", dodaje Jagodić.
I dok su pred njima mnoga znanja koja tek treba da usvoje, najvažniju lekciju u životu već su naučili, a to je da budu dobri ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.