Osnovana pravoslavna episkopska konferencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2010, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovana pravoslavna episkopska konferencija

BEČ -

U Beču je osnovana Pravoslavna episkopska konferencija, na čijoj su konstitutivnoj sednici, pod predsedavanjem vaseljenskog mitropolita Mihaela Staikosa, učestvovali predstavnici srpske, rumunske, bugarske, ruske i gruzijske pravoslavne crkve.

Staikos je, u svom uvodnom govoru, istakao da se pravoslavna crkva u Austriji, na osnovu svog jakog rasta, nalazi u novoj situaciji sa velikim izazovima.

Oko 500.000 pravoslavnih hrišćana su realnost koja ne sme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostati neuzeta u obzir, istakao je on.

Suživot u jednom novom društvu sa jednom šarolikom verskom stvarnošću zahteva nove i konkretne napore od strane odgovornih crkve, kako bi se suočili sa novim potrebama i izazovima, naglasio je mitropolit.

Mitropolit je govorio i o veronauci, kao i o pravoslavnim sveštenicima u bolnicama, vojsci i zatvorima.

Uspostavljanjem episkopske konferencije ti zadaci bi mogli biti bolje savladani, rekao je on.

"Samo jedinstvenim glasom mi pravoslavci možemo da budemo vidljivi i da uklonimo sumnje u jedinstvo i previše naglašeni pojedini nacionalizam u koji se sumnja", dodao je Staikos.

Prema njegovim rečima, potrebna je saradnja i jačanje osećaja pripadnosti jednom jedinstvenom pravoslavnom prisustvu u Austriji.

Mitropolit se založio za dodatno jačanje saradnje sa drugim sestrinskim crkvama u ekumenskom savetu, posebno ukazujući na generalno dobru ekumensku klimu u Austriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.