Osnovan Savet za bezbednost Kosova

Izvor: Southeast European Times, 12.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovan Savet za bezbednost Kosova

Kosovo sada ima savet koji će savetovati predsednika o nacionalnoj bezbednosti.

12/02/2009

Besa Bećiri za Southeast European Times iz Prištine -- 12/02/09

Kosovo je u sredu (11. februara) konstituisalo Savet za bezbednost, preduzimajući još jedan korak predviđen planom Martija Ahtisarija za novu nezavisnu državu.

Savet za bezbednost Kosova (SBK), koji se prvi put sastao u sredu, biće savetodavno telo najvišeg ranga u zemlji u pogledu bezbednosnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pitanja. Savet "će proceniti vladin desetogodišnji bezbednosni plan, zajedno sa ranijim planovima obaveštajnih agencija i strateškim prioritetima, pre njihovog usvajanja od strane vlade", naveli su izvori. Tokom prvog sastanka saveta takođe je obećano uspostavljanje bezbednosnih institucija širom zemlje.

Savet će imati izvršnu vlast tokom vanrednog stanja, ako to predsednik odobri.

Pored toga, SBK će razmatrati nacrte zakona vezane za bezbednost, policijske strategije ministarstva unutrašnjih poslova, planove nacionalne carinske službe, sporazume vezane za međunarodnu bezbednost i predloge za operacije bezbednosnih agencija u inostranstvu.

Prema pisanju prištinskog dnevnika Ekspres, članovi saveta biće premijer, potpredsednici vlade, ministar zadužen za Kosovske bezbednosne snage (KBS) i ministri inostranih poslova, pravosuđa, unutrašnjih poslova, ekonomije i zajednica i ministar za povratak. Na čelu tog ministarstva trenutno se nalazi kosovski Srbin Saša Rašić.

Nestalni članovi saveta biće predstavnik predsednika države, direktor Kosovske obaveštajne agencije, komandant Kosovskih snaga bezebednosti i drugi visoki zvaničnici. Međunarodnim predstavnicima neće biti ponuđeno članstvo u savetu, ali će biti pozivani na sastanke.

Bezbednosne agencije zemlje "sarađivaće sa [svojim susedima] i međunarodnom zajednicom u borbi protiv kriminala, krijumčarenja i prekogranične i međunarodne trgovine ljudima", izjavio je premijer Hašim Tači na svečanom konstitusanju Saveta za bezbednost Kosova (SBK). Predsednik Fatmir Sejdiu dodao je da će Kosovo biti važan činilac u unapređivanju sopstvene stabilnosti i održavanju dobrih odnosa sa svojim susedima i drugim zemljama.

Međunarodni predstavnici u Prištini pozdravili su formiranje saveta. To pruža "snažan temelj za formiranje i koordinaciju efektivne strategije nacionalne bezbednosti. ... Savet će delovati u interesu svih građana Kosova [i]... pomoći će Kosovu da se približi evroatlantskim strukturama", izjavio je Flečer Barton, zamenik međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu.

Formiranje KSB dolazi kao deo zakona "čiji je cilj da obezbedi demokratsku kontrolu bezbednosnih institucija", saopštila je Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu.

Bilo je predviđeno da KSB ranije počne sa radom, ali vlada nije bila u mogućnosti da ga formira dok nije imenovala direktora Kosovske obaveštajne agencije. Ustavom i Ahtisarijevim planom predviđeno je formiranje KSB.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.