Osnivaju fondaciju za restauraciju spomenika u Rimu

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivaju fondaciju za restauraciju spomenika u Rimu

Gradonačelnik Rima Injacio Marino pokrenuo je inicijativu za osnivanje otvorene fondacije koja bi pomogla restauraciju rimskih spomenika, ocenjujući da baština tog grada pripada “čitavom čovečanstvu”. Fontana di Trevi

- Želimo da osnujemo fondaciju koja bi mogla da nosi ime “Prijatelji Rima” ili “Nasledstvo Rima” - rekao je Marino u razgovoru sa ambasadorima iz više zemalja iz čitavog sveta i novinarima.

- Rim ima ogroman broj arheoloških nalazišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ne može njima da upravlja potpuno sam - rekao je Marino i dodao da blaga Rima treba da se smatraju baštinom “čovečanstva”.

On je predstavio niz projekata ocenjenih kao najhitnije i najvažnije, a za koje je potrebna pomoć od 200 miliona evra.

Fondacija bi nadgledala i klasifikovanje 100.000 artefakta iz rimske ere i pomogla obnovu nalazišta u okolini Koloseuma, a bavila bi se i nizom drugih projekata u kulturi.

Ovo je poslednja u nizu inicijativa u okviru napora da se kulturno blago u Rimu očuva, uprkos oštrim merama štednje i ekonomskim problemima te zemlje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.