Osmogodišnji Jovan je šampion u šahu: Sa šest godina je povukao prvi potez

Izvor: B92, 21.Avg.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmogodišnji Jovan je šampion u šahu: Sa šest godina je povukao prvi potez

Osmogodišnji nišlija Jovan Stevanović samo dve godine igra šah, a već može da se pohvali brojnim uspesima. Balkanski je i kadetski šampion Srbije u ubrzanom i brzopoteznom šahu, a u oktobru ga očekuje najveći izazov do sada - Svetsko takmičenje mladih šahista.

Svi koji žele da pomognu, mogu to da učine preko Šahovskog kluba gluvih i nagluvih ,,Komren” u Nišu. Telefoni su 018/582-664 i 065-83 73 409, a žiro račun 330-3000854-97

Jovan Stevanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prve šahovske poteze naučio od majke, sa samo šest godina. Za Jovana je ovo “čarobna igra” koja mu omogućava da razmišlja, a kako nam je rekao voli je zato što i njegove dede je igraju.

“Šahovska tabla nam je bila kao prva igračka i počelo je sve kao naivna dečija igra”, rekla je Jovanova majka, Verica Stevanović.

Za samo dve godine igranja šaha, Jovan ima već 40 medalja i ima titule Balkanskog i kadetskog šampiona Srbije u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Jovan je član šahovske sekcije Dečijeg centra u Nišu i njegov talenat je prepoznao Dragan Živić.

Jovan se trenutno priprema za takmičenje mladih šahista koje će krajem oktobra biti održano u Grčkoj, zajedno sa svojim drugom Filipom Zdravkovićem.

Nažalost trenet i njihovi roditelji ne mogu da obezbede finansijska sredstva da bi ih poslali na takmičenje.

Za više detalja pogledajte prilog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.