Osmi festival stripa u Pirotu

Izvor: RTS, 19.Avg.2016, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi festival stripa u Pirotu

Radionicom za najmlađe danas je u Pirotu počeo Osmi Festival stripa. Učesnici Festivala su najpoznatiji strip autori i izdavači, a organizator Narodna biblioteka priprema posebno izdanje sa radovima afirmisanih, ali i mladih strip umetnika.
Većina devojčica i dečaka je, uz pomoć profesionalnih autora, nacrtala svoje prve stripove. Za najmlađe je kažu dovoljno da nauče kako nastaje strip, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zavole ovu specifičnu umetnost, a pre svega da se dobro zabave.

Poslednjih godina stripovi su sve popularniji, sve je više izdavača, a na kioscima se mogu kupiti redovna izdanja po pristupačnim cenama. Ovakve radionice, ističu autori, važne su za budućnost stripa u Srbiji.
"Mladi su zainteresovani za strip, zainteresovani su da uče o stripu. Dosta tome je doprinela i nova filmska industrija koja se okreće nekim stripskim temama i pravi ogromne budžete za filmove koji se bave tom temom", kaže Predrag Stamenković, ilustrator.
Osim radionica za decu, ljubitelje stripa na osmom Festivalu  u Pirotu očekuju brojne tribune, okrugli stolovi, izložbe. Gosti Festivala su najpoznatiji strip autori i izdavači.
"Ono što valja istaći da će i ove godine, kao i prethodnih, biblioteka izdati publikaciju u kojoj će objediniti radove kako učesnika festival, tako i gotovo svih značajnijih strip autora srpske scene", kaže Nadica Kostić, direktorka Narodne biblioteke Pirot.
Osim popularizacije devete umetnosti, cilj Festivala stripa je i da afirmiše mlade strip autore.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.