Osmaci polažu malu maturu, danas test iz srpskog jezika

Izvor: Press, 17.Jun.2013, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci polažu malu maturu, danas test iz srpskog jezika

Ispit počinje u 10 sati, a 15 minuta pre toga ministar Žarko Obradović u direktnom prenosu na RTS-u i Radio Beogradu izvući će jednu od tri kombinacije sa 20 pitanja.

Ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Ispit traje do 12 sati, a ključ (rešenje) će biti postavljen na sajtu Ministarstva prosvete, od podneva.

Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Stručnjaci savetuju osmacima da se dobro odmore, pre ispita da doručkuju, budu koncentrisani i da savladaju tremu.

Ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad.

Rezultati testa biće istaknuti unutar škola, u holovima, na oglasnim tablama, i ne mogu biti zalepljeni na ulaznim vratima, prozorima.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.

Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula. U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

U gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procenaa, umetnickim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na maloj maturi rešava se "kombinacija jedan"

Izvor: Mondo, 17.Jun.2013

Oko 70.000 đaka osmog razreda u Srbiji danas polaže prvi deo obaveznog završnog ispita, test iz srpskog (maternjeg) jezika...Ministar prosvete Žarko Obradović za ispit koji je počeo u 10 sati, u direktnom prenosu na RTS-u, izvukao je "kombinaciju jedan", jednu od tri kombinacije sa 20 pitanja...Obradović...

Nastavak na Mondo...

"PROVALJEN" TEST IZ MATEMATIKE: Polaganje pomereno za sutra u 12 časova

Izvor: S media, 18.Jun.2013, 09:13

Učenici osmih razreda danas neće polagati test iz matematike, jer je upisna komisija došla u posed fotokopije rešenja jedne od kombinacija...Test će biti održan sutra u 12 sati i trajaće 120 minuta..."Budući srednjoškolci danas neće polagati test iz matematike, jer je upisna komisija došla...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.