Osmaci ove godine polažu malu maturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2011, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci ove godine polažu malu maturu

BEOGRAD -

Učenici osmih razreda ove godine će prvi put polagati završni ispit - malu maturu, koja se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju školu.

"Zbirke zadataka za pripremu polaganja male mature biće objavljene do kraja januara, a sprema ih Prosvetni pregled", kazao je agenciji Beta državni sekretar u Ministarstvu prosvete Želimir Popov.

On je napomenuo da će kao i do sada, na kraju školske godine osmaci polagati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << testove iz srpskog jezika i matematike, a zbirke zadatka za pripremu polaganja biće objavljene do kraja prvog polugodišta.

Pomoćnik ministra prosvete je precizirao da će ove školske godine na testovima iz srpskog jezika i matematike osmaci imati 50 odsto potpuno poznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto nepoznatih zadataka.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike do školske 2013/2014. godine postepeno će se povećavati broj zadataka koji đacima neće biti prethodno poznati iz pripremnih zbirki.

Popov je dodao i da će se završni ispit vrednovati prilikom upisa u srednje škole, a od ukupno 100 poena, 40 će nositi mala matura, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja.

"Malu maturu polagaće svi učenici bez obzira da li žele da nastave školovanje ili ne", kazao je pomoćnik ministra prosvete.

Školske 2013/2014. godine svi zadaci iz srpskog i matematike biće potpuno nepoznati, a polagaće se i treći test koji će sadržati i pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Školske 2011/2012. godine biće 25 odsto potpuno poznatih i isto toliko delimično poznatih zadataka, dok će 50 odsto biti nepoznati, a školske 2012/2013 25 odsto biće delimično poznatih, a 75 odsto potpuno nepoznatih zadataka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.