Oslobođeni Simini četnici

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni Simini četnici

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je danas oslobađajuće presude sedmorici pripadnika paravojne formacije "Simini četnici" optuženih za ratne zločine nad civilima u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993. godine.

Po oceni sudskog veća predsedavajuće Vinke Beraha Nikičević, nije bilo dokaza da su optuženi počinili ratne zločine nad civilima romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

To je druga >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu u julu prošle godine ukinuo presudu Višeg suda kojom su oni bili osuđeni na zatvorske kazne od dve do 20 godina i naložio da se suđenje ponovi.

Ukinutom presudom na kaznu od po 20 godina zatvora bili su osuđeni Zoran Stojanović i Zoran Đurđević, na po 10 godina zatvora Tomislav Gavrić i Zoran Alić, a Đorđe Šević i Dragana Đekić na po pet godina zatvora, dok je Damir Bogdanović bio osuđen na dve godine zatvora.

Među najtežim zločinima koji se na teret stavljaju pripadnicima srpske pareavojne formacije su, ubistvo trudnice sa detetom u naručju kao i ubistvo sedmoro dece između dve i 13 godina.

Oni su, po optužnici, silovali pre ubistva Z. R. (13), a "dete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena tela ubijenih".

Prvooptuženi Sima Bogdanović, zvani "Sima četnik", preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.