Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen za ubistvo vojnika JNA

Karlovac -- Županijski sud u Karlovcu oslobodio Mihajla Hrastova optužbe da je 1991. ubio 13 zarobljenih rezervista JNA i ranio dva.

Hrastovu, bivšem pripadniku hrvatskih specijalnih jednica, u prethodnih 14 godina već dva puta se sudilo i u oba procesa je bio oslobođen, ali je Vrhovni sud i drugu oslobađajuću presudu ukinuo pre tri godine i vratio na suđenje na početak.

Konačna presuda trebalo je da bude doneta na poslednjoj raspravi, održanoj 6. marta ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, ali je karlovačko tužilaštvo u poslednjem trenutku izmenilo optužnicu, što je produžilo proces donošenje presude.

Tužilaštvo je u izmenjenu optužnicu dodalo i izjavu oštećenog Svetozara Šarca, koji je o događajima na Koranskom mostu u Karlovcu svedočio maja prošle godine i za kog se do sada smatralo da je teške povrede zadobio od granata, a ne od hitaca iz mitraljeza Mihajla Hrastova.

Iz optužnice je izbrisan i deo koji se odnosi na likvidaciju rezervista, odnosno deo u kom se Hrastov tereti da je posle rafala iz automata u rezerviste ispucao i nekoliko metaka iz pištolja, što, prema rečima državnog tužioca Ljubice Fikuš-Šumonja, nije pouzdano dokazano.

Prema konačnoj odluci suda, koju je danas pročitao predsednik sudskog veća Marijan Janjac, utvrđeno je da su u vreme događaja na Koranskom mostu u Karlovcu bile na snazi opšta i vazdušna uzbune, da je grad bio granatiran, a da su u gradu dejstvovali snajperi.

Za grupu neprijateljskih vojnika koji su bili zarobljeni na Koranskom mostu tokom dokaznog postupka nije dokazana njihova bezuslovna predaja, navodi se u presudi, jer je neko od njih u jednom trenutku viknuo "Bežimo", a zbog te činjenice ni po međunarodnom ratnom pravu nemaju status ratnih zarobljenika.

Uzevši u obzir taj trenutak, sudija je u presudi objasnio da je okrivljeni Hrastov u tim okolnostima postupio u nužnoj odbrani i da je sudsko veće pre donošenja presude postavilo pitanje da li je okrivljeni morao baš tako da reaguje, pri čemu je zaključeno da mu "ništa drugo nije preostalo".

Županijski državni tužilac Ljubica Fiškuš-Šumonja je najavila žalbu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.