Oslobođen i turski Soroš

Izvor: B92, 18.Feb.2020, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen i "turski Soroš"

Sud u Istanbulu oslobodio je danas optužbi, koje su povezane sa terorizmom, devet vodećih turskih aktivista civilnog društva.

Među njima je i biznismen i filantrop Osman Kavala, zbog njihove navodne uloge u protestima protiv vlade.

Kritičari su suđenje 16 aktivista ocenili kao pokušaj vlade da se obračuna sa glasovima opozicije i kriminalizuje masovne antivladine proteste, prenosi AP.

Aktivisti su optuženi za organizovanje antivladinih protesta u pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbacivanja vlade 2013. godine.

Sud je presudio da bi trebalo osloboditi Kavalu, jedinog optuženog koji je i dalje u zatvoru, prenosi AP.

Kavala je više od dve godne u zatvoru, a Evropski sud za ljudska prava u decembru je pozvao da se on pod hitno pusti na slobodu, navodeći da ne postoji osnovana sumnja da je počinio neko krivično delo, dodaje Rojters.

Kavali i još dvoje optuženih pretile su doživotne kazne zatvora bez mogućnosti za uslovnu kaznu, dok su drugi aktivisti optuženi da su im pomogli u pokušaju da zbace vladu kroz organizovanje protesta.

Nekoliko dana nakon što je Kavala uhapšen, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao ga je "turskim Sorosem", jer on, kao i americki milijarder Džordž Soros, finansira organizacije za građanska prava, preneo je ranije Dojče vele.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turski sud oslobodio devet aktivista optužbi za terorizam

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2020

Sud u Istanbulu oslobodio je danas devet vodećih turskih aktivista građanskog društva, uključujući filantropa Osmana Kavalu, optužbi za terorizam vezanih za antivladine protesta, javlja AP. Suđenje 16 vodećih aktivista su kritičari videli kao tipičan pokušaj vlasti da suzbiju opozicione glasove...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.