Oslobođen član herojske petorke kubanskih obaveštajaca

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen član "herojske petorke" kubanskih obaveštajaca

Jedan od članova "herojske petorke" kubanskih obaveštajaca Fernando Gonzales, pušten je na slobodu posle više od 15 godina provedenih u američkom zatvoru, saopštili su predstavnici američkog federalnog zatvorskog biroa.

Gonzales (50) odslužio je kaznu u zatvoru u Arizoni, a posle oslobađanja predat je imigracionim vlastima i u najskorije vreme biće deportovan na Kubu, saopštila je portparolka tužilaštva u Majamiju Mišel Alvarez, preneo je Asošijejted pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Petorka iz Majamija" uhapšena je u SAD septembra 1998. godine a 2001. osuđena na različite zatvorske kazne, između ostalog, za zaveru i neprijavljivanje u SAD kao stranih agenata.

Oni su bili optuženi za upad u vojne objekte na Floridi, kako bi Havani predali podatke o kretanju američke vojske.

Gonzales je drugi član "petorke" koji je pušten na slobodu, nakon što je Rene Gonzales oslobođen u oktobru 2011. i sada živi u Havani.

Još njih troje - Herardo Ernandez, Antonio Gerero i Ramon Labaninjo nalaze se na služenju dužih zatvorskih kazni.

Na Kubi su obaveštajci bili proglašeni nacionalnim herojima a kubanske vlasti saopštile su da oni nisu predstavljali pretnju po suverenitet SAD i da su obavljali zadatak neutralizacije antikubanskih grupa u Majamiju kako bi sprečavali oružane provokacije i terorističke akte.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.