Osijek: Ubijen poznati advokat

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osijek: Ubijen poznati advokat

Advokat Vlatko Vidaković ubijen je u svojoj kancelariji u Osijeku. Hrvatski mediji prenose da je Vidakovića ubio klijent koji je potom izvršio samoubistvo.

Rezultati uviđaja pucnjave upućuju da je reč o ubistvu i samoubistvu, saopštilo je Županijsko državno tužilaštvo.

Nezvanično se saznaje da je počinitelj preduzetnik Vito Tolj, koga je Vidaković pre nekoliko godina zastupao u slučaju otmice sina osječkog advokata Radoslava Arambašića, prenela je Hina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zamenik osječkog Županijskog državnog tužilaštva Miroslav Kraljević izjavio je novinarima na mestu događaja da su u kancelariji pronađena mrtva tela 57-godišnjaka i 61-godišnjaka, da sve upućuje na nasilnu smrt iz vatrenog oružja, odnosno ubistvo i samoubistvo počinitelja, ali da se to još ne može potvrditi dok se ne obavi obdukcija i ostale radnje koje su u toku.

Dodao je da je u vreme pucnjave u advokatskoj kancelariji bilo još osoba koje, međutim, nisu uključene u to što se dogodilo, te da je još rano govoriti o motivu tragičnog događaja.

Policija je saopštila da su u napadu oko 8.30 u advokatskoj kancelariji u Osijeku smrtno stradale dve osobe, ali nije navela njihov identitet.

Iako su pojedini mediji javili da u današnjem napadu ima i povređenih, policija to zasad nije potvrdila.

Policiju je o napadu obavestila Vidakovićeva ćerka, koja je uspela da pobegne iz očeve kancelarije u kojoj je radila kao pripravnica.

Prema navodima medija, Vidakovića je ubio njegov bivši klijent Viktor Tolj. On je pre osam godina oteo jednog advokata i penzionisanog sudiju, a u tom slučaju branio ga je upravo Vidaković. Više informacija očekuje se posle uviđaja koji je u toku.

Vlatko Vidaković široj javnosti je poznat kao sudija iz televizijskog serijala "Sudnica" koji je emitovan na RTL. Ranije je bio i sudija na Opštinskom sudu u Osijeku.

To je u dve godine drugo ubistvo advokata u Osijeku. U svojoj kancelariji 2013. godine brutalno je ubijen advokat Lujo Medvidović, koji je nasmrt izboden nožem. Ubica je osuđen na 40 godina zatvora.

Hrvatska advokatska komora izrazila je danas zabrinutost i ogorčenje zbog ubistva poznatog advokata Vlatka Vidakovića u njegovoj kancelariji u centru Osijeka.

Advokatska komora navela je da je Vidaković osmi ubijeni advokat u Hrvatskoj u obavljanju službe od 1972, kao i da je od 1993. do danas fizički napadnuto 15 advokata.

"Izražavamo potresenost, ogorčenje i zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan advokat stradao obavljajući svoju službu", saopštila je Komora i navela da bi zbog kvalitetnije zaštite advokata, napadi na njih trebalo da budu kvalifikovani kao posebno krivično delo.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog "gotovo redovnih napada na advokate u obavljanju njihove službe, od kojih su neki završili smrću". Komora upozorava da je zabrinjavajuće što većina napadača nikad nije otkrivena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvostruko ubistvo u pucnjavi u advokatskoj kancelariji

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2015

Dve osobe ubijene su jutros u Osijeku u pucnjavi u advokatskoj kancelariji, saznaje Hina u osječko-baranjskoj policiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Opsadno stanje u Osijeku, ubijen poznati advokat

Izvor: Mondo, 23.Mar.2015

Dve osobe ubijene su jutros u Osijeku u pucnjavi u advokatskoj kancelariji, saznaje Hina u osječko-baranjskoj policiji...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Pucnjava se dogodila oko 8,30 sati u kancelariji u ulici Stjepana Radića...Uviđaj je u toku, a policija za sada ne može da saopšti više...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.