Osamnaest godina u borbi protiv gladi

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osamnaest godina u borbi protiv gladi

Da vredna pomoć od 1.000 dolara članova Srpsko-australijskog udruženja penzionera sa Gold Kosta stigne do korisnika narodnih kuhinja DO "Majka devet Jugovića" iz Gračanice, pobrinuo se jedan njihovih saradnika, Stefan Ječmenica došavši po donaciju u beogradsko Dopisništvo "Vesti".

Tom prilikom, saznali smo da je ova dobrotvorna organizacija zbog nedostataka osnovnih namirnica pokrenula opširniju akciju za pomoć, zbog novonastalih problema. Prema njihovim rečima život >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kosovsko-metohijskih Srba je i dalje težak, praćen svakodnevnim strahovima i neizvesnošću, jer su suočeni sa mnogobrojnim problemima, krađama, zastrašivanjem, a plaćanje "takse" za život na ovoj svetoj zemlji iz dana u dan je sve teže izmiriti.

- Nižu se godine. Duge, indentične, beskrajne. Uskoro će naša deca rođena te 2001. godine proslaviti punoletstvo, zajedno sa nama. Na tom istom punktu na kojem se "rodilo", kada je vozilo narodne kuhinje postalo prisutno na dobro poznatim putevima. Danas je to neizostavno, uobičajeno, sasvim normalno stanje u kojem naša deca odrastaju. Nadali smo se da će se uslovi života upristojiti, stabilizovati, ali do toga nije došlo. Narodne kuhinje punih 17 godina u kontinuitetu pripremaju topli obrok i hleb za socijalno ugrožene porodice sa Kosova i Metohije, stare, bolesne. Dokle god postoji potreba za ovim vidom pomoći mi se nećemo predati, a duboko verujemo da ćemo uz pomoć Božju i ljudi velikog srca, koji znaju šta znači davati, uspeti da zajedno budemo siguran oslonac velikom broju naših ugroženih porodica - poručuju iz DO "Majka devet Jugovića" i dodaju:

- Neizmerno i veliko hvala svima vama koji ste izdvojili svoje parče hleba kako biste pomogli našem mučenom narodu na ovim svetim prostorima, jer oni su čuvari našeg nacionalnog i verskog identiteta i potrebna im je konstantna podrška, kako materijalna, tako i moralna. Ovom prilikom se duboko zahvaljujemo svima koji nas kontaktirate, nudite pomoć, koji se saosećate sa nama i pružili ste svoje parče hleba kako bi naša deca sita otišla na spavanje.

- Danas, kada se u srpskim sredinama organizuju mirni protesti zbog novonastale situacije, strahujemo da će dugogodišnji trud lako propasti, ukoliko se situacija ne promeni. Posledica uvođenja 100 odsto taksi na srpsku robu dovela je do praznih raftova u prodavnicama u kosovskom pomoravlju, a duži red ispred narodnih kuhinja. Trenutna situacija u narodnim kuhinjama je stabilna, predviđamo da će tako biti do kraja januara, a za dalje nismo sigurni... - istakli su iz narodnih kuhinja u Gračanici.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.