Osam miliona boca vina sa poreklom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam miliona boca vina sa poreklom

BEOGRAD -

Vinari iz Srbije bi, prema novoj klasifikaciji vina i novouvedenom označavanju evidencionim markicama, trebalo da proizvedu osam miliona boca vina sa geografskim poreklom od berbe 2009. godine, saopštilo je danas Ministarstvo pljoprivrede.

"U ovom trenutka se u sistemu proizvođača vina sa geografskim poreklom nalazi 56 vinara sa 161 vrstom vina, što je nekoliko puta više nego pre tri godine kada je u Srbiji sedam vinarija pravilo 15 vrsta vina sa geografskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poreklom", rekao je savetnik u Ministarvstvu poljoprivrede Darko Jakšić.

Na predstavljanu novog sistema klasifikacije vina i evidencionih markica on je precizirao da je od septembra do sada, od tih 56 proizođača koji su Ministarstvu poljoprivrede predali elaborate za dobijanje dozvola za proizvodnju, "njih sedam već preuzelo evidencione markice za 14 vrsta vina, dok se ostali zahtevi u proceduri".

Sva vina sa oznakom geografskog porekla

Do sada je preuzeto 237.000 evidencionih markica, "a cilj Ministarstva poljoprivrede je da sva vina iz Srbije imaju oznaku geografskog porekla", rekao je on.

Nova klasifikacija

Takozvana regionalna vina, koja se proizvode isključivo od grožđa iz nekog od tri regiona - centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja 15 odsto grožđa iz nekog drugog regiona u zemlji, obeležavaće se zelenom evidencionom markicom i oznakom GI.

Kvalitetna vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom će smeti da se proizvode isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena crvenom markicom i oznakom KPK.

Najkvalitetnija vina - vrhunska sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom proizvodiće se isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena ljubičastom evidencionom markicom i oznakom KGPK.

Savetnica u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Kuzmanović kazala je da će se odobrenje za proizvodnju vina sa geografskim poreklom davati svake godine i da će ceo sistem kontrolisati ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i ovlašćenim laboratorijama.

Svaki proizvođač će, nakon dobijanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice tačno za onu količinu vina koju proizvodi, dodala je ona.

Od septembra ove godine vina u Srbiji se umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, klasifikuju kao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom.

Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena sa regulativom Evropske unije, predviđeno je da se vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska - obeležavaju evidencionim markicama.

Evidenciona markica predstavlja garant potrošačima da je vino određene kategorije kvaliteta i da je proizvedeno u određenom rejonu.

Evidencione markice će omogućiti i državi da lakše prati proizvodnju i prometa tih vina, proizvođaču veću prodaju, a potrošaču garantovati kvallitet.

Svaka evidenciona markica imaće jedinstven broj, a na njoj će se pored skraćenih oznaka za kategoriju kvaliteta, nalaziti i upisana godina berbe. Evidencione markice štampa Zavod za izradu novčanica, imaju osam oblika zaštite, koji pored ostalog podrazumevaju zaštićen papir, duboku štampu i hologram, čime će zloupotreba biti nemoguća.

Uvođenjem evidencionih markica, vino je postalo prvi poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Srbiji koji ima označeno geografsko poreklo, što bi u budućnosti moglo da se desi i sa raznim vrstama sireva, kajamkom, ajvarom.

U Srbiji je trenutno vinovom lozom zasejano oko 25.000 hektara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.