Osam korisnih ChatGPT upita za efikasnije i brže korišćenje

Izvor: Piplmetar.rs, 25.Jun.2023, 15:30

Osam korisnih ChatGPT upita za efikasnije i brže korišćenje

Ono što je nekad trajalo satima ili danima, sada može biti obavljeno putem nekoliko klikova i isto toliko minuta zahvaljujući tehnologiji. Napretkom tehnologije čovečanstvo je došlo do naprednog razvoja veštačke inteligencije koja nam je „podarila“ i četbot ChatGPT koji je mnogima postao sastavni deo posla ili obavljanja školskih zadataka.
Ipak, da bi se performanse ovog pomoćnika dovele do što bolje efikasnosti, treba ga koristiti na kreativan način kako bi korisnicima uštedeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << vreme i bolje pomogao u obavezama. Umesto da predajete svaki deo posla četbotu koji on potom možda ne obavi na najbolji način, bolje je iskoristiti ga za pripremu i ideju kao i za teške zadatke u kojima ne uživate.
U nastavku teksta sledi vodič sa korisnim savetima za korišćenje ChatGPT bota, koje je pripremio Roan Čen koji usko prati razvoj veštačke inteligencije i piše o njemu na svom pretplatničkom biltenu The Rundown.
1. Hej ChatGPT – objasni mi kao da sam početnik Ukoliko postoji koncept koji niste u potpunosti shvatili, a fundamentalan je za ono što treba da uradite ili napišete, umesto da se mučite i pokušavate da shvatite šta to znači kilometarskim pretraživanjem interneta – zamolite ChatGPT da pronađe objašnjenje koje je najrelevatnije.
Međutim, da bi objašnjenje koje vam ChatGPT da bilo što kompletnije i jasnije, obavezno mu tražite da vam određenu temu objasni kao da ste početnik.

Shutterstock
Dakle idealan zahtev bi glasio: “Hej ChatGPT, molim te mi objasni – temu – jednostavnim rečima, kao da sam početnik / imam 15 godina.”
2. Kreirajte jedinstvene ideje za sadržaj Možda ste na početku svog puta kreiranja sadržaja i potrebne su vam ideje za početak, prilagođene za određenu platformu. Ako imate svoju temu i poznajete svoju publiku, zamolite ChatGPT da smisli ideje kako najefikasnije raširiti temu u javnosti, na takav način da sadržaj postane viralan.
Primer upita koji bi bio idealan za ovako nešto, prema Čenu, glasi: “Kako da napišem viralni blog post na Twitter mreži govoreći o (izabranoj) temi? Molim te smisli jedinstvene i inovativne ideje sadržaja koje su nekonvencionalne za ovu temu na platformi Twitter”.
Naravno ovo je konkretan primer upita čiji kostur se može prilagoditi za najrazličitije potrebe.
3. Testirajte svoje znanje Ukoliko ste učenik ili student, pretpostavimo da ste učili novo gradivo, ali niste sigurni da ste ga dobro utvrdili. U obrazovnoj ustanovi koju pohađate vas očekuje test, a sada možete da koristite ChatGPT da kreirate test iz oblasti koju ste učili kako biste proverili i utvrdili svoje znanje.

Shutterstock / smolaw
Jednostavna efikasna preporuka za ovu vrstu upita bi izgledala ovako: “Daj mi kratak test koji me testira na [šta želite da naučite]”. Međutim, obavezno proverite činjenice koje četbot nudi u pitanjima u testu, jer se dešava da program odstupa od činjenica.
4. Promenite stil pisanja ili kontekst Zamislite da ste napisali nešto neraspoloženi i sada se to vidi u kontekstu teksta koji treba da pošaljete nekome, a želite to da izbegnete. Takođe, možda se desi da ste biografiju koju treba da pošaljete poslodavcu napisali u prvom, a on je želi u trećem licu i kasno ste to uvideli. Šta god da je u pitanju, ChatGPT vam može prilagoditi napisano u jasna uputstva.
Upit bi u ovom slučaju glasio ovako: “Promeni stil pisanja teksta koji se nalazi ispod u [traženi stil ili kontekst]”.
Kada dodate napišete upit, ne šaljite ga odmah već iskopirajte potrebni tekst i potom ga „nalepite“ u poruku u kojoj se nalazi upit, pritisnite dugme Enter i pogledajte novu verziju. Ako su vam potrebne dodatne izmene, zatražite i njih sa uputstvom koje ukazuje na deo koji treba da se dodatno koriguje u traženom kontekstu.
5. Konsultujte stručnjaka Kada znate da postoji prostor za poboljšanje u onome što ste napisali, neka ChatGPT bude vaš pouzdani urednik. Bez obzira da li želite da igra ulogu advokata, stručnjaka za predmet ili jednostavno lektora, tražite komentar sa te tačke gledišta.
Čen ovo radi na sledeći način: “Daću ti primer moje verzije teksta. Želim da mi daš kritiku kao da si ti [uloga]”. Zatim, isto kao i u prethodnom slučaju u istu poruku ubacite svoj tekst, pošaljite ChatGPT botu i pripremite se za stručnu kritiku. Prihvatite kritike sa kojima ste saglasni i tražite da napiše novi tekst imajući u vidu njih.
6. Obučite ga da nauči vaše pisanje Ne samo da možete da obučite ChatGPT da nauči vaš stil pisanja, već možete da ga obučite i da za vas kreira upit koji treba da mu pošaljete u vašem stilu pisanja. Retoričko pitanje se samo nameće: ko je bolji da kreira upite za ChatGPT nego on sam?

Izvor: Shutterstock
Zahtev je jednostavan: “Analiziraj tekst u nastavku u stila i konteksta. Zatim napravi pogodan upit koji mogu da ti pošaljem za kreiranje novog teksta u istom stilu, glasu i kontekstu.”
Nakon što dodate svoj tekst, ono što sledi biće obaveštenje koje možete da nalepite u buduća uputstva ChatGPT botu da bi pisao tekstove u vašem stilu.
7. Navedite publiku i svrhu Zamislimo da ste zamolili ChatGPT da napiše neke članke o određenoj temi, ali on uporno isporučuje loše verzije članaka. Ili zamislite da ste sami napisali sadržaj, ali znate da bi moglo biti bolje. Evo kako konkretniji zahtev može da donese detaljniji rad, koji mnogo bolje odgovara vašoj publici:
U okviru ovog upita kažite botu koja je ciljana publika, kontekst i cilj koji želite da postignete. Na primer, u temu upita “kako povećati broj pratilaca na Twitter mreži” treba dodati:
“Ciljana publika: korisnici Twitter mreže koji pokušavaju da poboljšaju svoj nalog;
Kontekst: inspirativni cilj: Podstakni publiku da se oseća uzbuđeno zbog povećanja broja pratilaca na društvenoj mreži Twitter i podučavanja kako to da urade na jednostavan način”.

Nakon toga prvobitni tekst sa pomenutom temom će biti prerađen kako bi ispunio taj cilj, bez ikakvog daljeg vašeg doprinosa.
8. Navedi dugačke članke u tezama Veliki deo sadržaja na internetu je jednostavno biranje i organizovanje sadržaja koji je ljudima potreban. Akademici, filozofi i naučnici su uradili teži deo posla istraživanjem i razmišljanjem, a mi ostali prepričavamo i pretvaramo te ogromne studije u grumenčiće veličine zalogaja koje naša publika može da konzumira. Kao i kod većine zadataka ove prirode, postoji upit za to:
“Sažmi ovaj tekst u teze koje bi početnik razumeo.”

Shutterstock / Aromaan
Zatim, kao i u ranijim savetima, kopirajte pasus ili više iz bilo kog teksta i vidite rezime. Ovaj rezime može da se koristi kao objava na društvenim mrežama, LinkedIn „carousel“ objava ili jednostavno da vam pomogne da parafrazirate tekst na način koji odgovara vašem stilu i mediju.
Nemojte se zaglavljivati satima na jednom zadatku boreći se da ga završite, a koji vam možda baš „tog“, bitnog dana ne ide od ruke ili nemate inspiraciju ili koncentraciju. Probajte sa korišćenjem ChatGPT bota sa navedenim savetima i uštedite sebi vreme, živce i energiju.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.