Osam godina od smrti gardista

Izvor: Blic, 05.Okt.2012, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina od smrti gardista

Porodice poginulih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, stradalih pre osam godina u kasarni na Topčideru, zapaliće danas sveće i položiti cveće ispred ulaza u podzemni objekat Karaš u Topčideru.

Punomoćnici ovih familija najavili su da će tom prilikom saopštiti najnovija saznanja u predmetima o ubistvu gardista koji su stradali 5. oktobra 2004. ispred kasarne na Topčideru pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Odmah nakon pucnjave, Vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe utvrdilo da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet obrane formirali su nezavisnu komisiju koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije 2008. godine su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Porodice su, ove godine dobile anonimna pisma potpisana sa "Bivše obezbeđenje haškog optuženika" u kojima se navodi da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vreme, kako se tvrdi, bio u objektu "Karaš".

Potom je jedan od pravnih zastupnika porodica, advokat Predrag Savić saopštio novinarima da nadležni državni organi treba da utvrde koliko su podaci u tim pismima verodostojni kao i da li možda postoje motivi za ometanje istrage.

Povezane vesti: Tužilaštvo proverava autentičnost pisma o ubistvu gardista Porodice ubijenih gardista traže proveru pisma koje optužuje Mladića Sud završio istragu o ubistvu gardista, čeka se izjava Ratka Mladića Uništeni dokazi odlažu istinu o ubistvu gardista Porodice gardista ustavnim žalbama traže pravično suđenje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osam godina roditelji ubijenih gardista čekaju pravdu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Okt.2012

Porodice poginulih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, stradalih pre osam godina u kasarni na Topčideru, zapaliće i ovog 5. oktobra sveće i položiti cveće ispred ulaza u podzemni objekat Karaš.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.