Oružje samo državi u ruke

Izvor: Glas javnosti, 20.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje samo državi u ruke

BEOGRAD - Država se razlikuje od drugih organizacija po tome što samo ona raspolaže monopolom sile tj. pravom na vojsku i policiju. Zašto se onda značaj odbrane zemlje i sve što je u najbližoj vezi sa tim ne vidi i kroz budžetska ulaganja, već obratno? Od nekada čuvene armije SFRJ, doterasmo od „cara do duvara“, a nova-stara vlast objavljuje da „nema odakle da uloži“, pa odmah sprema zakon da omogući strancima da kupe „odbrambenu industriju Srbije“.

Direktor „Zastava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oružja“ Rade Gromović izjavio je da je to „značajan iskorak“, pošto „država kao većinski vlasnik fabrika oružja nema nema novca“. Ali, ne može da se prećuti pitanje: je li ovaj ekonomski opravdan potez dopustiv i sa stanovišta nacionalnog interesa?

General Branko Krga, napominjući da ga je iznenadilo potezanje prodaje vojne industrije, kaže da su zemlje u tranziciji različito pristupale privatizaciji, što je, pokazalo se, zavisilo od planova za ulazak u bezbednosne integracije!

- Ako hoćemo u NATO, logično je da stranci učestvuju. Ali, ako nećemo, onda je manje povoljno da se ide sa nekim sa strane. Takođe, sve ozbiljne države imaju monopol nad kontrolom proizvodnje. Kontrola je moguća i kod stranog kapitala koji se nije ispoljio kao opasan, ali sve te zemlje se i jesu opredelile za bezbednosne integracije - kaže Krga i rezimira, da ako se dozvoli „spoljna“privatizacija, pozitivno bi bilo što se obezbeđuje nastavak proizvodnje, a negativno što se naši resursi daju u ruke stranaca.

OČI U „STROGO POVERLJIVO“

- Nije pitanje ko će da kupi, nego da li prodavati. Tu država mora da otvori oči i vidi da li ima da čuva neku tajnu. Ako nema, svejedno je čiji će biti kapital, jer i kod domaćih i kod stranaca ima onih koji peru pare. Važno je da je prodaja transparentna, vlasnik dobar i da omogući da preduzeće bude efikasno - kaže za Glas ekonomista Danilo Šuković, dodajući da naša namenska industrija „nije neka, pa da u njoj ima mnogo da se taji“.

PITATI SELJAKA

- Liderske elite balkanskih zemalja, sledeći neoliberalnu koncepciju, daju sve na doboš. Bojim se da time ne budu potkopane klasične funkcije države, među kojima je odbrana. A ako srpska država nije izgubila političku pamet, već postala sluškinja krupnog kapitala, neće se ponašati kao prostitutka. Naš seljak zna šta sme, a šta ne sme da proda. Potrebno je da država zadrži monopol i obavezu proizvodnje oružja, jer čim joj postane teško da brani granice, potpisala je samoubistvo - ocenjuje LJubiša Mitrović, direktor Centra balkanskih studija i apeluje da Srbija zadrži neutralnost po pitanju ulaska u vojne saveze.

- Za razliku od Bugarske, Češke ili Rumunije koje su ušle u EU, i država iz okruženja koje čekaju na pristupnicu, Srbija nije uništila svoju namensku industriju- počinje analizu Dragan Milošević, direktor Centra za antiterorizam i svetski mir. On apostrofira da je država ta koja, za sada, kontroliše proizvodnju oružja, „a ako dođe do privatizacije, najbolje je da u njoj ne učestvuju stranci, već domaće firma, i to po modelu koji je Putin uspostavio „Rosbaron eksportu“.

- To je konglomerat kompanija, koji je ruski predsednik osnovao ukazom i postavio ljude koji je vode. Za osam godina je toliko napredovala na svetskom tržištu, da je Rusiju stavila na, po prometu drugo mesto u svetu. Da li ćemo mi pratiti taj model zavisi od dobrih namera onih koji vode Srbiju ka jakoj, stabilnoj, ekonomski naprednoj zemlji koja ima integritet i državnost. Ako pogledamo druge privatizovane grane, vlast se prema njima nije ponašala baš domaćinski, a pitanje je šta bi tek bilo u ovoj osetljivoj grani - ocenjuje Milošević i dodaje da je „kod nas ministar odbrane naređivao uništavanje određenih sklopova kupljenih parama ovog naroda - a, ko ne hrani svoju vojsku, hraniće tuđu“.

- Geopolitički nameće se sledeće: postoje strateške grane privrede, u koje spada i namenska industrija, koje država nikako ne bi trebalo da prepusti drugima. Ako zemlja hoće da sačuva nivo suvereniteta, onda mora da bude suverena i u domenu odbrane - precizira za Glas geopolitičar dr Milomir Stepić. Ukazujući da ulazak stranaca u srpsku namensku industriju, neki ne bi, a drugi bi tumačili kao pripremu za ulazak u Alijansu, Stepić podseća da je Srbija proglasila vojnu neutralnost po pitanju pristupanja vojnim savezima.

- To je promenljivo, ali narod se nije izjasnio da li želi ili ne želi u NATO, za šta je potrebna i duža medijska fer prezentacija oba stava, a sada se uglavnom može čuti samo ono što je „za“ NATO koji se širi kao pobednik hladnog rata. Ako bi pristupili, Alijansa bi rekla šta ćemo proizvoditi - verovatno eksploziv, dok bi sofisticirana oprema bila u nekoj drugoj zemlji - kaže i dodaje da moramo jačati vojne snage, jer je „teritorija ugrožena od Arbanasa koji upadaju i pljačkaju“, a ako ne proizvodimo, moramo da kupujemo.

Glupost o privatizaciju fabrike oruzja je nesto najgluplje sto sam procitala.Nema drzave na svetu koja bi tako nesto uradila svojoj drzavi.Dodushe , nema drzave na svetu koja ima ovakvu vladu , kao sto Srbija ima , pa je moguce sve i svasta.A sto se tica ulaska drzave u NATO to treba da se pitaju grdjani Srbije.Da li neko zeli da salje svoje sinove da se bore po gudurama Avganistana i da jednog dana budemo meta terorista protiv nas.Srbija je postala luda kuca .

КО НЕ ХРАНИ СВОЈУ ВОЈСКУ, ХРАНИЋЕ ТУЂУ.

Bravo jedan general da kaze nesto pametno.Zadnje vreme se naslusasmo price od ministra odbrane.

Nasa drzava(DEMOKRATSKA) se najvise plasi od svog naroda(Za luk i strelu moras da trazis dozvolu-SMEJURIJA BALKANSKA).

Pravo na silu izgleda ima nameru samo da koristi protiv svog naroda.

Dokaza imate u zadnje vreme koliko hocete u postupcima policije(demokratske) ,mada jos nisu izveli tenkove na ulice.

Pravo na silu koristi samo DRZAVA.Zahvaljujuci nasim vladajucim politicarima,to pravo su prodali,kao i drzavu(Drzavu u kojoj kompjuteri rastu u travi,ljudi se hapse a nezna se ko ih hapsi i za luk i strelu treba vam dozvola.)

Ovo je strasno da se prica o prodaji namenske industrije. Pa to je jedina profitabilna industrija i jedina koja pravi pare. A Dinkic lopov i ekipa bi da te pare odu nekome drugome a ne srspskom narodu. A naravno da je na prvom mesto ko ce nam praviti oruzje ako nas Siptari napadnu sa juga.

Mislim da je ovo jos jedan korak u slabljenju Srbije sto je cilj velikih centara moci i onih koji su postavili danasnju vlast u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.