Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje iz "Slobode" na iračkom tržištu

ČAČAK - I dok se Fabrika namenske proizvodnje čačanske kompanije „Sloboda" vraća se na pozicije koje je na tržištu vojne opreme imala sedamdesetih godina prošlog veka, sudbina „Sloboda - Aparata" je krajnje neizvesna jer Agencija još nije zakazala njenu prodaju. Izvoz Namenske je prošle godine povećan za 50 odsto, a ugovoreni izvoz za ovu godinu je 20 miliona dolara.

- „Sloboda - Namenska" ponovo izvozi u zemlje Evrope, Afrike, Južne Amerike, Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amerike i Azije. Kupci naših proizvoda su između ostalih Austrija, Švajcarska, Belgija, SAD, a posle dužeg perioda ponovo izvozimo i u Irak koji je svojevremeno predstavljao jednog od naših najvećih kupaca. Naš izvoz u Irak je u prošloj godini iznosio oko četiri miliona dolara, a u 2008. planiramo da ga udvostručimo. Posle dužeg vremena i Vojska Srbije je sa „Sloboda - Namenskom" ugovorila narudžbinu od 91 milion dinara. Tokom prethodnih godina razvili smo tehnologiju proizvodnje nekih novih proizvoda, za šta nam je neophodna nova oprema tako da već planiramo investiciona ulaganja od oko pet miliona dolara koja će uslediti posle drugog kruga socijalnog programa, ali i zapošljavanja novih radnika - najavljuje generalni direktor kompanije Radomir Ljujić.

Za razliku od vojnog dela kompanije koji iz godine u godinu beleži rast proizvodnje i izvoza, sudbina „Sloboda - Aparata" je krajnje neizvesna. Mada se privatizacija ovog dela kompanije najavljuje već duže vreme, Agencija za privatizaciju još uvek ne zakazuje aukciju, bez obzira na to što je za kupovinu civilnog dela, kako to tvrde u Nezavisnom sindikatu, ozbiljno zainteresovana poljska firma „Zelmer".

- U toku je procena vrednosti kapitala, tako da će „Sloboda - Aparati" izaći na aukciju tek kada se stvori većinski paket akcija. U strukturi kapitala Ministarstvo odbrane učestvuje sa 28, kompanija sa 22 odsto, dok 45 odsto pripada državi, a 3,96 Fondu za razvoj - objašnjava direktor „Sloboda - Aparata" Zoran Bogićević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.