Oružje 21. veka - Teslin top

Izvor: B92, 01.Mar.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje 21. veka - Teslin top

Zagreb -- Amerikanci napravili elektromagnetni top velike snage i dometa 160 km, koji ispaljuje municiju više puta brže od zvuka, a za koji se veruje da je Teslin top.

Oružje je namenjeno ratnoj mornarici SAD, za sada postoji kao prototip, kreće se po šinama i ispaljuje municiju uz pomoć magnetnog polja i električne struje. Testiran je u Severnoj Virdžiniji, a u sledećih pet godina će se utvrđivati može li se to oružje brzo ohladiti i ispaljivati više municije u minuti, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dnevni.hr.

Ispaljena municija kreće se brzinom i do 9.010 kilometara na sat, što je više od sedam puta brže od zvuka. Za sada je želja američke mornarice da taj top ispaljuje do 10 komada municije u minuti, odnosno jedno svakih šest sekundi.

Projektil koji ispaljuje težak je 18 kilograma i potrebno je da se ispita mogu li projektil i ugrađeni sistem za satelitsko praćenje (GPS) podneti takvo ispaljivanje.

Kako piše Dnevnik.hr, smatra se da ovakav top može da pruži podršku desantu, gađa neprijateljske brodove, kao i da brod na kojem se nalazi brani od dolazećih projektila.

Razvoj elektromagnetnog topa počeo je 2005. i do sada je koštao 240 miliona dolara.

Mediji u Americi, međutim, podsećaju da su radovi Nikole Tesle, za koje se veruje da kriju tajnu moćnog elektromagnetnog oružja, nestali nedugo nakon njegove smrti, kao i da Amerikanci na osnovu njih razvijaju oružje.

Oružje 21. veka, kako su ga nazvali ruski stručnjaci, testira se već nekoliko godina, a američki stručnjaci u području odbrane zadovoljni su poslednjim testovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.