Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari zaposeli salu za venčanja

Oružari zaposeli salu za venčanja

KRAGUJEVAC - Više desetina radnika 'Zastava oružja' juče je zauzelo salu za venčanja u Skupštini grada gde će, kako kažu, ostati sve dok 'država ne nadoknadi štetu od 2,7 miliona evra pričinjenu fabrici zbog zabrane izvoza oružja u Jermeniju'.

Oni su sa sobom u zgradu Gradske uprave poneli i krevete, ćebad i sve što im je potrebno da tu duže borave.

Pre toga preko 1.000 oružara je napustilo krug fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pošlo u koloni u ulični protest koji se završio pred zgradom opštine. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Jugoslava Ristića, radnici su se odlučili na ovakav vid protesta 'zato što im je ugrožena egzistencija, isplata zarada i regresa'.

- Tražimo da se i nama nadoknadi šteta, kao što je to učinjeno sa 'Slobodom' iz Čačka koja je dobila dva miliona dolara i 'Krušikom' iz Valjeva kome je isplaćeno milion dolara. Već dogovoreni posao za izvoz oružja u državu koja nije pod sankcijama je propao, jer Ministarstvo spoljnih poslova nije stavilo potpis na ugovor. Poslednja isporuka vojnog naoružanja bila je u maju ove godine, a na zalihama je roba vredna sedam miliona dolara - kaže Jugoslav Ristić.

Oružari traže i da im se obezbede obećanih 279 miliona dinara za nabavku novih mašina i opreme kako bi se modernizovala proizvodnja i odgovorilo zahtevima američkog tržišta za lovačko i sportsko naoružanje. Sindikalci su nezadovoljni i lažnim obećanjima ministara da će se 'osnovati poseban fond za reformu odbrambene industrije Srbije', od kojih nije bilo ništa.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je podržao oružare i njihove zahteve, zatim im je dozvolio da borave i da protestuju u svečanom salonu Skupštine grada.

- Pokušao sam da dođem do resornog ministra u Vladi kako bismo rešili problem zabrane već dogovorenog izvoza, ali nisam uspeo. Vi ste to oružje proizveli i stav je lokalne samouprave da ono mora da se izveze ili da se nadoknadi šteta - rekao je Stevanović.

Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.