Oružani sukobi u Mjanmaru: Kina zatvorila granicu

Izvor: B92, 24.Apr.2020, 11:39

Oružani sukobi u Mjanmaru: Kina zatvorila granicu

Kina je u petak zatvorila granični prelaz sa Mjanmarom nakon oružanih borbi u toj zemlji koje su se proširile i na kinesku provinciju.

Kineska centralna televizija (CCTV) objavila je da su vozila, škole i druge zgrade u provinciji Junan oštećeni mecima, ali i plamenom sa benzinske pumpe u Mjanmaru koja je eksplodirala.

Si-Si-Ti-Vi je izvestila da nema mrtvih ni povređenih u kineskom gradu Djiegao, ali je situacija u Mjanmaru nejasna.

Razne etničke grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na granici države bore se protiv vojske Mjanmara tražeći autonomiju od centralne vlade, što je podstaklo prekogranične napade, a veliki broj izbeglica prebegao je u Kinu.

Kina ima dugogodišnje veze sa mjanmarskim vojnim vođama koje su zadržale veliku moć uprkos nedavnim demokratskim reformama.

Kineski uticaj posebno se oseća u severnim regionima, a lokalna negodovanja podstaknuta su prilivom stanovništva, a ponekad i projektima podržanim od Kine koje pokreću lokalne zajednice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.