Oružani sukob na granici Makedonije i Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2010, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružani sukob na granici Makedonije i Kosova

SKOPLJE - Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je četvoro pripadnika jedne naoružane grupe poginulo u jutrošnjem sukobu s policijom kod sela Raduš, na makedonskoj granici u delu prema Kosovu i Metohiji.

Policija je navela da su njeni pripadnici kasno sinoć nakon dobijenih saznanja, iz zasede presreli kombi u kome je bilo švercovano oružje.

Osobe koje su bile u kombiju ignorisale su zahtev policije da zaustave vozilo, već su otvorile vatru prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnicima specijalnih snaga policije, saopštio je MUP.

U sukobu, koji je, prema izjavama svedoka, trajao do tri sata ujutro, poginulo je četvoro pripadnika kriminalne grupe, a nema povređenih niti poginulih policajaca.

Put do sela Raduša sada je slobodan, pošto je oko 8 sati policija uklonila blokadu.

Zaplenjeno oružje je preneseno u depo MUP-a i očekuje se njegovo veštačenje.

Ovo je druga akcija makedonske policije u poslednjih 10 dana u kojoj je zaplenjeno švercovano oružje. U prethodnoj akciji oružje je zaplenjeno kod graničnog prelaza Blace, a policija nije saopštila o kojim grupama švercera je reč.

Pre dve nedelje makedonska policija je u blizini sela Blace, u reonu Skopska Crna Gora, pronašlna četri skrovišta sa oružjem.

U oružanom sukobu do kojeg je tada došlo jedan od pripadnika grupe bio je povređen, a ostali su pobegli na Kosovo, nakon čega je kosovska policija saopštila da je uhapsila sedam ljudi za koje postoji sumnja da su pripadnici te ekstremističke grupe.

Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska ovih dana je ukazivala da nije ugrožena bežbednost u zemlji i da policija ima kontrolu nad celom teritorijom zemlje.

Nekoliko dana kasnije usledilo je saopštenje tzv. ONA, koja je preuzela odgovornost za ovaj incident.

Nakon policijske istrage, utvrđeno je da je saopštenje koje je elektronskom poštom poslato nacionalnoj televiziji ALSAT-M u Skoplju, koja emituje program na makedonskom i albanskom jeziku, upućeno iz Švajcarske.

Makedonski MUP je najavio da će zatražiti pomoć od Interpola da bi otkrio ko stoji iza tzv. ONA, koja je bila aktivna u vreme vojnog konflikta 2001. godine i iz koje je proizašao politički subjekt, politička stranka Alija Ahmetija Demokratska unija za integraciju - DUI.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.