Oružane snage obučavaju lidere za nove globalne izazove

Izvor: Southeast European Times, 23.Mar.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružane snage obučavaju lidere za nove globalne izazove

Britanska ambasada u Makedoniji održala je obuku za 30 visokih zvaničnika iz sektora bezbednosti.

23/03/2015

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 23.3.2015.

Kurs strateškog liderstva koji je nedavno održan u Ohridu stavlja akcenat na potrebu vojski u regionu da obučavaju osoblje za učešće u bezbednosnim izazovima širom sveta.

U organizaciji britanske ambasade u Skoplju, obuka se fokusirala na komandovanje i upravljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u strateškim oblastima kako bi se razvilo međukulturno liderstvo i kritično odlučivanje u složenim situacijama.

Među učesnicima je bilo 27 visokih oficira iz bezbednosnih i vojnih institucija iz šest zemalja – Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Gruzije, Srbije i Ukrajine – kao i predstavnici vlada i ministarstava spoljnih poslova, visokih pripadnika policije, carine i vojske.

„Kurs u Ohridu bio je izuzetno uspešan u smislu da je delegatima omogućio da razviju svoje znanje o liderstvu i upravljanju na visokom nivou u oblastima bezbednosti i odbrane. Kurs je predstavio forum za razmenu ideja i iskustava za delegate iz svih delova Zapadnog Balkana i susednih oblasti“, izjavio je Ričard Peri, ataše za odbranu iz Velike Britanije za Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Peri kaže da je Velika Britanija stavlja snažan akcenat za razvoj liderstva na svim nivoima, od mladih oficira do visokih vojnih komandanata i civilnih predstavnika.

„Velika Britanija se snažno zalaže za razvijanje liderskih veština i znanja širom Zapadnog Balkana. Mladi ljudi pohađaju početnu oficirsku obuku i edukativne kurseve u Britaniji. Neki visoki oficiri pohađaju i stratešku obuku na Štabnom koledžu za komandu i zajedničke službe i Kraljevskom koledžu odbrambenih studija. Svi kursevi traju godinu dana i u potpunosti ih finansira Velika Britanija. Pored toga, gostujući predavači iz Velike Britanije redovno drže kurseve i seminare širom regiona“, kaže Peri. Makedonija je učestvovala u obuci sa 15 oficira.

„Razvoj liderstva i razmena iskustava o modelima i teorijama liderstva u domenu odbrane izuzetno je bitno za ministarstvo odbrane, s obzirom na cilj razvijanja i funkcionisanja uspešnog sistema odbrane“, kaže makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski.

Ministarstva odbrane u Makedoniji i BiH kažu da su obuka i formiranje novih lidera njihov glavni prioritet.

„Uz ovaj kurs, kao i sa mnogim drugim aktivnostima za razvoj edukativnog procesa uopšte, ministarstvo jasno stavlja do znanja da se radi o jednom od prioritetnih razvojnih procesa u vojsci“, stoji u saopštenju ministarstva koje je dobio SETimes.

Troje pripadnika oružanih snaga BiH pohađalo je kurs.

„Naučene lekcije biće primenjene u sistemu oružanih snaga. Ministarstvo odbrane BiH prima i obučava mlade oficire iz civilnog sektora kako bi formiralo sposobne lidere u sistemu odbrane“, saznaje SETimes u Ministarstvu odbrane BiH.

Cilj kursa je razvoj liderstva i strateškog upravljanja u oblasti odbrane i bezbednosti, kaže za SETimes potpukovnik Elton Bregu, savetnik za pitanja NATO u Generalštabu albanskih oružanih snaga.

„Za vreme tog kursa, naši visoki zvaničnici i oficiri iz sektora odbrane i bezbednosti pojačali su svoj učinak i oblasti strateškog upravljanja kroz predavanja, diskusije, analize slučaja i modele, kao i kroz praktične vežbe. Učesnici su stavljeni u žižu iskustva učenja i podstaknuti da međusobno podele svoje iskustvo i putovanje u oblasti liderstva“, kaže Bregu.

Kurs je vodio i sproveo Centar za upravljanje i liderstvo u sistemu odbrane, koji je deo Akademije odbrane Velike Britanije.

Obuka će pomoći vojskama da vrše svoje ustavne i zakonske obaveze, kaže Stojan Kuzeski, profesor na Fakultetu detektiva i kriminalistike Evropskog univerziteta u Skoplju.

„Obuka je važna za oficire i pripadnike vojske. Taktički i operativni nivo obuke je uspešno sproveden i ljudstvo, u ovom slučaju oficiri, prolazi kroz stratešku obuku najvišeg nivoa. Korist je dakle u tome što se makedonski vojnici obučavaju i opremaju da učestvuju i komanduju na strateškom nivou“, kaže Kuzeski za SETimes.

Kuzeski kaže da je zajednička obuka za regionalne oružane snage važna, posebno danas, kada je svet suočen sa opasnostima od terorizma.

„Ako je odgovor na tu pretnju globalan i jedinstven, može se verovati u to da će uspeh biti veći. Imamo situaciju u kojoj vojni oficiri pohađaju istu obuku, isti ili sličan proces odlučivanja o konkretnim operativnim uslovima i međusobno se poznaju. Poverenje i nacionalni sastav regiona, kao i zajedništvo, biće u prvom planu“, kaže Kuzeski.

Dopisnik Erl Murati iz Tirane učestvovao je u sastavljanju ovog izveštaja..

Na koji još način obuka oficira može da pomogne regionu da rešava bezbednosne pretnje? Recite nam šta mislite u komentaru.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.