Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018, 13:02 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Originalni recept za juneći perkelt
Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine tečnosti.
Sastojci:
- 500 g junetine u komadu (but)
- 170 g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 500 ml crvenog vina
- 2 kašičice slatke tucane paprike
- 1 kašičica ljute tucane paprike
Za serviranje:
- 100 g slanine u komadu
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
- špecle (testenina)
- kisela pavlaka
Za perkelt se koriste plećka, vrat, paflek i kolenica. Meso se iseca na kockice 3x3cm i dinsta na malo masnoće sa isečenim lukom. Jelo mešamo dok ne ispari sok. Začinimo ga solju, tucanim biberom, zdrobljenim belim lukom, slatkom i ljutom začinskom paprikom, vinom – i po želji mlevenim kimom. Zatim nalijemo malo vode i kuvamo dok meso ne omekša.
Tradicionalno, poslužuje se sa galuškama (mađarski naziv za njoke) koje se za razliku od italijanskih prave sa dodatkom sira. A
ko vam je lakše, skuvajte neku testeninu, pa servirajte uz nju, pavlaku i ispržene kockice slanine.
Izvor: TOP kanal