Organizatori: Policija i redarska služba sprečili pokušaje incidenata na novosadskom prajdu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2019, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori: Policija i redarska služba sprečili pokušaje incidenata na novosadskom prajdu

Organizatori Novosadske nedelje ponosa i današnje prve Parade ponosa u tom gradu "Grupa Izađi", saopštila je večeras da je taj događaj prošao uspešnno i bez incidenata, te da je policija i redarska služba pokušaje provokacija i incidenata na ulazima.

"Kao i svaki prajd koji se organizuje u Srbiji, i Novosadski prajd je obeležen prisustvom policije i redarske službe, a zahvaljujući njihovom radu, sprečeni su pokušaji incidenata na ulazima, što je omogućilo osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bezbednosti svih okupljenih na Prajdu", saopštili su organizatori.

Kako su naveli, skup se nakon završetka mirno razišao, ali je došlo do nekoliko incidenata u užem centru Novog Sada, gde je nekoliko grupa verbalno napalo aktiviste i aktivistkinje Grupe Izađi, kao i Saveza za jednaka prava ERA i udruženja "Da se zna!" u centru Novog Sada.

"Policija je nakon poziva došla na lice mesta i privela dva počinioca. Grupa Izađi oštro osuđuje sve napade koji su se danas desili i zahteva od nadležnih organa da štiti bezbednost svih onih kojima je ista ugrožena zbog pretpostavljene pripadnosti LGBTI zajednici, bez obzira na to u kom delu grada se nalaze", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se organizatori nadaju se da će prijavljeni slučajevi biti uspešno procesuirani i da će "član 54a Krivičnog zakona biti sproveden prilikom izricanja presude".

Prvi Novosadski prajd je trajao dva sata i okupio je oko 250 posetilaca i posetiteljki, više od 30 delegata iz ambasada zemalja Evropske unije i oko 40 novinara, dodali su organizatori.

Organizovala ga je Grupa Izađi u saradnji sa gradom Novim Sadom i Omladinskom prestonicom Evrope Novi Sad 2019, kao i uz podršku Beogradskog prajda, Ambasade Kraljevine Holandije, Labris – organizacije za ženska lezbejska prava, "Da se zna!" i ERA Saveza za jednaka prava LGBTI osoba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Organizatori: Policija i redarska služba sprečili pokušaje incidenata na novosadskom prajdu

Izvor: Danas, 17.Maj.2019

Organizatori Novosadske nedelje ponosa i današnje prve Parade ponosa u tom gradu "Grupa Izađi", saopštila je večeras da je taj događaj prošao uspešnno i bez incidenata, te da je policija i redarska služba pokušaje provokacija i incidenata na ulazima. Članak Organizatori: Policija i redarska...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.