Organizator događaja na kom maloletnik pije alkohol snosi odgovornost

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 14:34

"Organizator događaja na kom maloletnik pije alkohol snosi odgovornost"

Onaj ko organizuje događaj na kom maloletno lice može da dođe u kontakt sa alkoholom, na ovaj ili onaj način, snosi odgovornost za to.

To je rekla psiholog Radmila Vulić Bojović.

"Isto tako prodavci u radnjama ili trafikama koji prodaju alkohol maloletnim licima, takođe snose odgovornost za to. Dokle god neko ne bude drastično kažnjen, ti ljudi nemaju razloga da prestanu to da rade zbog toga što je iza svega profit, laka zarada", navela je ona za Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Bojovićeva je napomenula da zakon jasno kaže da maloletnici ne bi uopšte trebalo da budu u situaciji da budu blizu alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, ali da realnost to demantuje i govori da se to skoro svakodnevno dešava.

Psiholog kaže da je reč o sistemskom problemu koji je mnogo kompleksniji od slobodne volje dece koja ni ne znaju šta sve mogu biti štetne posledice konzumiranja psihoaktivnih supstanci, zbog čega je, dodaje ona, odgovornost uvek na odraslima.

Odgovarajući na pitanje zašto deca piju alkohol i šta ih na to navodi, Bojovićeva je rekla da se verovatno radi o radoznalosti dece i potrebe da se pokažu u društvu, ali istakla da je odgovornost na odraslima da objasne da svako koketiranje sa psihoaktivnim supstancama može da dovede do štetnih posledica, pa na kraju i do zavisnosti.

"Generalno gledano naša kultura je nekako prilično natopljena alkoholom. Kod nas se pije i u srećnim i u tužnim momentima, zapravo svaka prilika je dovoljno dobra da može da se pije alkohol. Deca rastu u okruženju u kom je konzumacija alkhola vrlo često normalizovana, a kada dođu u tinejdžerske godine oni iz radosznalosti, želje da se prikažu u društvu posežu za alkoholom koji im je dostupan", objasnila je ona.

Potrebno je da budu strože kazne za kršenje zabrane prodaje alkohola maloletnicima i da bude ispraćeno gde se i kako maloletnim osobama prodaje alkohol, izjavio je danas psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje Svetislav Mitrović.

On je za Tanjug naglasio da postoji zakonska regulativu koja je precizno napisana i koju treba sprovoditi, i dodao da odgovornost određuju organi koji utvrđuju šta se u nekom konkretnom događaju desilo i šta tu treba preduzimati.

"Očigledno da se zakon ne poštuje u punom obimu ili relativno nedovoljno, i to je pitanje za organe koji se bave time da to reše na drugačiji način", ocenio je psihijatar.

Mitrović kaže da deca mogu da postanu zavisna od alkohola sa vrlo malo godina, u ranom uzrastu, i dodao da alkohol piju zato što ih to navodno uvodi u svet odraslih, zato što su čuli da alkohol ima neka dejstva koja njima odgovaraju, iako vrlo malo znaju o štetnom, otrovnom i nekad pogubnom dejstvu alkohola.

Paradoks je da imamo zakon koji brani točenje i prodavanje alkohola maloletnicima, i onda dođemo u situaciju da deca budu životno ugrožena što znači da se zakon ne poštuje, ali svesni smo i da postoji mnogo načina kako da se preskoče sve te procedure i da se dođe do alkohola, izjavila je danas za Tanjug psihoterapeut Centra za zaštitu dece i omladine Snežana Repac.

Smatra da je potrebno da postoje rigoroznije procedure koje bi mogle da proprate da li se zaista radi o maloletnom licu, što, napominje ona, može da se dokaže i dokumentima ili poznavanjem građe, izgleda adolescenata.

"Potrebne su strože kazne da prodaju pića maloletnim licima, pogotovo onim koji se bave ugostiteljstvom, njima nije u interesu da se kockaju sa takvim stvarima da nekome naude. Mislim da je sama njihova svest dovoljno već na visokom nivou da mogu da shvate da je njima u interesu da štite nečiji život, a ne da samo jure za novcem. Potrebno je pooštriti kazne jer postoje oni koji nemaju tu savest i moralnu odgovornost prema deci", ocenila je Repac.

Prema njenim rečima, deca piju alkohol jer su videla da to drugi rade, a ne zato što im prija jer su prva pijanstva izuzetno neprijatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.