Organizacije za ljudska prava nemaju pristup

Izvor: Akter, 19.Avg.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizacije za ljudska prava nemaju pristup

Dve najpoznatije organizacije za ljudska prava muče se, zbog izraelskih restrikcija, da sakupe dokaze o mogućim ratnim zločinima u pojasu Gaze, počinjenim tokom sukoba Izraela i Hamasa

Predstavnici Amnesti internešenela (AI) i Hjuman rajts voča (HRV) rekli su Rojtersu da nisu dobili dozvole da uđu na tu palestinsku teritoriju uprkos nastojanjima od početka sukoba 8.jula. Oni su objasnili da višegodišnja izraelska zabrana da se putuje u Gazu ometa mogućnost za istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nasilja. Izrael, međutim, tvrdi da nijedna od tih organizacija nema odgovarajuću dokumentaciju potrebnu za ulazak.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova nije za sada komentarisalo zašto granica te zemlje s Gazom nije otvorena za te organizacije. Izrael ianče poriče da je prekršio zakon tokom sukoba i opire se najavljenoj istrazi UN.

"Mi činimo sve što možemo i Hjuman rajts voč i mi, da prikupimo svu dokumentaciju koju možemo... Ali ako nemamo istražitelja tamo, suočavamo se s teskoćama," rekla je zaposlena u Amnestiju, Debora Hiams, dodavši da je samo jedan lokalni zaposleni na terenu. Bil Van Esveld, bliskoistočni istražitelj HRV-a, rekao je da ima dvoje zaposlenih u Gazi i da su oni pretrpani poslom, a fizički dokazi nestaju kako vreme prolazi. U šestonedeljnom sukobu, koji je povremeno prekidan, poginulo je 2.016 Palestinaca, uglavnom civila i 64 izraelska vojnika i tri civila u Izraelu. Najviši zvaničnik UN zadužen za ljudska prava saopštio je prošlog meseca da se čini kako Izrael namerno krši međunarodno pravo u vojnoj ofanzivi u kojoj su pogođene kuće, bolnice i škloništa UN za raseljeno stanovništvo.

Izrael je porekao te optužbe, istakavši da je upozoravao civile da napuste određena područja pre napada i da su ekstremisti dejstvovali iz stambenih područja i ispaljvali rakete na izraelske civile. UN kaže da to takođe može da se smatra ratnim zločinom. Izraelska strana navodi da se dozvole na palestinske teritorije daju organizacijema koje su registrovane u ministarstvu za socijalne poslove, a da AI i HRV nisu registrovane i da su informisane da je moguće ispitati individualne prijave. I HRV i AI deluju na Zapadnoj obali i u Izraelu ali je HRV-u zabranjen ulaza u Gazu preko Izraela od 2006. i AI -u od leta 2012 .

Organizacije kažu da nisu dobili jasno objašnjenje za takvu izmenu politike. Tokom prethodnog osmodnevnog sukoba 2012, organizacije su ulazile u Gazu preko Egipta, ali je ta granica tokom ovog sukoba bila uglavnom zatvorena i zahtevi da se uđe preko graničnog prelaza Rafa nisu dobili jasan odgovor. Odnosi Kaira sa islamističkim Hamasom, koji kontroliše Gazu, su napeti, kao i odnosi te zemlje sa organizacijama za ljudska prava jer su one veoma kritikovale obračun s islamističkim organizacijama prošle godine.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.